Thajská premiérka kvůli protestům rozpustí parlament

Bangkok – Sto tisíc lidí protestuje v thajském Bangkoku proti vládě premiérky Jinglak Šinavatrové. Ta oznámila, že rozpustí parlament a vyvolá předčasné volby, mohly by být na začátku února. Opoziční předáci ale požadují její rezignaci. V manifestacích hodlají pokračovat. „Nejsme šťastní. I když rozpustí parlament, pořád zůstávají u moci,“ volají protestující.

Několikatýdenní demonstrace přinášejí ovoce. Předsedkyně thajské vlády se rozhodla požádat hlavu státu o výnos, který rozpustí parlament. Slíbila zároveň brzké předčasné volby. Lid má podle ní rozhodnout, komu svěří moc v zemi. „V této chvíli, kdy se proti vládě staví mnoho lidí z mnoha skupin, je nejlepší cestou dát moc zpět thajskému lidu a uspořádat volby. Rozhodne tak thajský lid,“ uvedla premiérka.

Premiérka nejdříve navrhla referendum, opozice ale nesouhlasila a opustila parlament. Teď se jí nelíbí ani nové volby. Ty by podle agentur totiž mohla znovu vyhrát právě současná šéfka kabinetu. Její odpůrci tak chtějí úplnou rezignaci a odchod premiérky do zahraničí. V čele státu si představují takzvanou lidovou radu složenou ze jmenovaných lidí. Do splnění jejich požadavků v protestech nehodlají ustat. Premiérka však tuto myšlenku odmítla jako neústavní. Svůj návrh na všelidové hlasování nijak nespecifikovala, ovšem zdůraznila, že je v souladu s ústavou.

  • „Chci vyslechnout návrhy protestujících. Nelpím na své funkci,“ uvedla Šinavatrová v prohlášení: „Jsem připravena odstoupit a rozpustit parlament, pokud je to skutečně to, co thajský lid chce.“

Vláda navrhla, aby se volby konaly 2. února, přičemž toto datum musí ještě oficiálně schválit volební komise. Ta s uvedeným termínem podle všeho souhlasí. „Je velmi pravděpodobné, že se volby uskuteční 2. února, tedy v rámci limitu následujících 60 dní,“ prohlásila mluvčí komise. Volební úředníci se v příštích několika dnech sejdou s vládními představiteli, aby tuto otázku prodiskutovali, dodala.

Opoziční předák Tchaugsuban už dříve ohlásil na dnešek rozhodující protestní akci namířenou proti premiérce: „Dnes budeme pokračovat v pochodu na sídlo vlády. Našeho cíle jsme ještě nedosáhli. Rozpuštění parlamentu není náš cíl.“ Podle policejních zdrojů se do dnešních demonstrací v metropoli zapojilo celkem zhruba 100 tisíc lidí.

Vliv Tchaksina Šinavatry

Protestující premiérce vyčítají, že je loutkou svého bratra, bývalého premiéra Tchaksina Šinaváta. Ten podle nich ovlivňuje důležitá rozhodnutí kabinetu z exilu, kam odešel, aby se vyhnul soudům za korupci a zneužití moci.

Tchaksin Šinavatra
Zdroj: ČTK/AP/Kamran Jebreili

Protesty odstartoval návrh zákona o politické amnestii, díky níž by se mohl Šinavatra do vlasti beztrestně vrátit. Miliardáře svrhl v roce 2006 vojenský převrat. Od roku 2008 žije v zahraničí, aby se nemusel zodpovídat z obvinění z korupce a zneužití moci.

Při srážkách s policií, které doprovázely dosavadní protesty, přišlo o život devět lidí a na tři stovky utrpěly zranění. Šinavatrová v sobotu uvedla, že policie bude postupovat zdrženlivě, jestliže se lidé pokusí obsadit státní budovy, včetně jejího vládního úřadu. Ministr vnitra v neděli řekl, že policie není ozbrojena a má při sobě jenom štíty a obušky.