RIA Novosti má utrum. Nová agentura vysvětlí postoje Ruska

Moskva - Ruský prezident Vladimír Putin zrušil státní tiskovou agenturu RIA Novosti. Na ruském a sovětském informačním trhu působila dlouhých 72 let. Nahradí ji nový mediální kolos Rossija segodňa (Rusko dnes). Prezidentský výnos se o příčinách zrušení agentury nezmiňuje. Uvádí jen cíl nového kolosu, kterým má být primárně šíření informací do zahraničí. Ty mají osvětlovat ruskou politiku a veřejný a společenský život Ruska. Šéfa kolosu bude jmenovat přímo hlava státu.

Sovinformbyro vzniklo po napadení Sovětského svazu nacisty

Agentura RIA Novosti byla založena pod původním názvem Sovinformbyro dva dny po napadení SSSR nacistickou armádou v létě roku 1941. Po celou dobu své existence tvořila spolu s další státní agenturou TASS (nyní ITAR-TASS) páteř zpravodajské a informační politiky Kremlu.

Zatímco agentura ITAR-TASS se v současné době zaměřuje zejména na politické zpravodajství, RIA Novosti aktivně působila na poli multimédií, vydávala informace ve více než dvaceti jazycích a spravovala čtyřicet informačních webových serverů. Byla rovněž vydavatelem známého politického deníku Moskovskije novosti.

Medvěděv v sídle RIA Novosti
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Astakhov Dmitry

Kreml argumentuje potřebou zvýšit efektivitu práce státních médií

Putinův kancléř Sergej Ivanov v rozhovoru pro ruská média prohlásil, že důvody vzniku nové informační agentury jsou dva. „Prvním je rozumnější využití státních prostředků, jde přitom o snížení, nikoli zvýšení jejich objemu,“ konstatoval Ivanov. Druhým důvodem je zvýšení efektivity práce státních médií. „Rusko prosazuje samostatnou politiku a pevně hájí své národní zájmy. Vysvětlovat to světu není jednoduché, ale je to možné a nutné,“ řekl kancléř.

Podle redaktora Hospodářských novin (HN) Ondřeje Soukupa se ale jedná i o snahu získat větší politickou moc nad médii. „V agentuře RIA Novosti pracovala řada lidí, kteří nebyli zcela 'poslušní' vůči Kremlu. Někteří z nich měli opoziční názory,“ podotkl Soukup s tím, že Rusko by mělo do budoucna hovořit jednotným hlasem. Podle Soukupa by měla RIA Novosti existovat až do 8. března, tedy prakticky do konce zimních olympijských her v Soči.

V čele nové agentury stane Putinův člověk

Šéfa nové agentury Rossija segodňa, která byla vládou zařazena mezi státem přednostně spravované strategické podniky, bude přímo jmenovat prezident. Má se jím stát dosavadní moderátor státního televizního kanálu Rossija Dmitrij Kiseljov. Ten je považován za ultrakonzervativního obhájce kremelské politiky a Putinova spojence. Kritiku v poslední době vyvolal zejména jeho srpnový výrok o tom, že orgány homosexuálů nejsou vhodné k transplantaci a je lepší je pálit.

Ondřej Soukup, redaktor HN

„Mluvíme o mediálním molochu, který zaměstnává desetitisíce lidí na pěti kontinentech,“ podotkl Soukup s tím, že vytvoření nové agentury se muselo připravovat delší dobu. Zatím není jasné, jaké bude třeba postavení anglojazyčné televize Russia Today, která se jmenuje stejně jako vzniklý holding.“

Ondřej Soukup o zrušení agentury RIA Novosti (zdroj: ČT24)