Krejčířovi lidé mě zastrašovali, tvrdí žalobce. Rozhodnutí o vazbě nepadlo

Johannesburg - Jihoafrický soud opět nerozhodl o tom, zda pustí uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře na kauci z vazby. U soudu padlo, že lidé blízcí Krejčířovi údajně zastrašovali jihoafrického prokurátora. Uvedl to sám žalobce, který se tak snaží soud přesvědčit, aby podnikatele z vazby nepouštěl. Vyšetřovatelé viní Krejčíře spolu s trojicí Jihoafričanů z pokusu o vraždu a z únosu. Samotný podnikatel tvrdí, že pokud se dostane na svobodu, ze země neprchne - prokuratura mu ale nevěří. Rozhodnutí o vydání Krejčíře do Česka se mezitím také odkládá.

„Soud ještě nerozhodl, protože všichni advokáti obžalovaných nevyslechli svědka, kterým byl policejní inspektor, jenž má vyšetřování případu na starosti. Dnes se k výslechu dostal jen advokát Radovana Krejčíře. Soud tak bude nejspíš pokračovat nejen zítra, ale i v následujících dnech,“ prohlásil zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Policista Freddy Mashudu Ramuhala, jenž uprchlého Čecha zatýkal, dnes odmítl tvrzení obhajoby, že Krejčíř byl vsazen do cely až po šesti hodinách, aby od něho do té doby policisté pomocí mučení mohli získat potřebné informace. „Obviněný číslo jedna (Krejčíř) nebyl jediným, kdo nebyl okamžitě umístěn do cely. Rovněž obvinění dva, tři a čtyři byli odvedeni do cel až po několika hodinách, neboť jsme měli plné ruce práce s jejich zatýkáním,“ řekl Ramuhala. Dodal, že Krejčíře osobně zadržel a poté s ním a dalšími policisty jel zadržet další podezřelé.

Krejčíř před týdnem během slyšení popisoval, jak ho jihoafrická policie po zatčení mučila, aby si od něj vynutila přiznání. Policisté ho prý šest hodin drželi na neznámém místě, dávali mu elektrošoky a dusili ho igelitovým pytlem na hlavě, přičemž měl celou dobu spoutané ruce.

Podle Černohorského Krejčíř působil u soudu uvolněně a komunikoval se svým synem i manželkou, kteří byli v soudní síni přítomni. Známky špatného zdravotního stavu prý Krejčíř nejevil. „Krejčíř prohlásil, že policejní inspektor lže,“ uvedl Černohorský.

Prokurátor Louis Mashiane u soudu oznámil, že obdržel před dvěma týdny během jízdy autem hovor ze soukromého čísla. „Volající řekl, že pokud vím, co je pro mne dobré, nebudu se stavět proti kauci,“ popsal Mashiane hovor podle jihoafrické tiskové agentury SAPA. „Předpokládám, že osoba, která mi volala, mě chtěla zastrašit, abych nebránil propuštění Krejčíře na kauci,“ dodal Mashiane.

Telefonickým výhrůžkám údajně čelil rovněž utajovaný svědek obžaloby. Jeden z Krejčířových spoluobviněných, Čechův blízký spolupracovník Desai Lupondo, mu prý volal z vězení, že ví, že je jedním z těch, kdo ho dostal za mříže. „My ti ukážeme,“ varoval ho prý Lupondo a později mu neznámý volající doporučil, aby „nechal toho bílého muže na pokoji“.

Žádné přiznání nepadlo

Čech a trojice Jihoafričanů čelí obvinění, že v červnu unesli a mučili bratra údajného Krejčířova drogového kurýra, který zmizel stejně jako dodávka 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (48 milionů korun). Tu měl dopravit do Austrálie. Obvinění údajně zvažovali i zavraždění zadržovaného muže, nakonec ho ale pustili. Všichni čtyři obvinění, mezi nimiž jsou i dva příslušníci jihoafrické speciální policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem, ale veškerá podezření odmítli (o zatýkání v řadách policie více zde).

Během křížového výslechu, který vedl Krejčířův advokát Eddie Classen, Ramuhala prohlásil, že oběť z tohoto případu měla zranění na hlavě a hrudi a že byla rovněž popálená. 

Dnešní jednání soudu opět provázela přísná bezpečnostní opatření. Krejčířovi právníci už dříve soudu nabídli za propuštění českého podnikatele složit kauci 50 tisíc randů (100 tisíc korun). Uprchlý podnikatel přitom soud opakovaně ujišťoval, že po případném propuštění ze země nezmizí.

Podnikatel už byl v JAR zadržen v minulosti víckrát

Uprchlého podnikatele jihoafrická policie v minulosti zadržela už nejméně čtyřikrát. Poprvé v dubnu roku 2007, podruhé pak o pár týdnů později. Třetí zkušenost s jihoafrickou vazbou učinil Krejčíř před dvěma lety, když byl podezřelý z pojišťovacího podvodu. Počtvrté ho vyšetřovatelé zatkli loni v únoru v souvislosti s jeho možným podílem na ozbrojené loupeži v pretorijském obchodu s elektronikou v říjnu 2011. Vždy strávil nějakou dobu ve vazbě, ale následně ho propustili.

Vydání Krejčíře do ČR zatím v nedohlednu

Jihoafrický soud dnes podle očekávání odložil projednávání české žádosti o vydání Krejčíře do vlasti. Důvodem odložení stání byla skutečnost, že se ho Krejčíř nemohl zúčastnit, jelikož jiný soud souběžně řešil jeho žádost o propuštění z vazby na kauci. Nový termín jednání o Krejčířově vydání soud stanovil na 19. prosince.

Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přicestoval s falešným pasem ze Seychel. České policii unikl v roce 2005 při domovní prohlídce. Sdělovací prostředky v JAR Krejčíře spojují s podsvětím a řadou vražd. Žádnou trestnou činnost mu ale zatím soudy neprokázaly.

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Soud v Česku napařil Krejčířovi 10,5 roku

Odvolací soud v Česku nedávno snížil Krejčířovi o půl roku trest za více než půlmiliardový daňový únik. Ve vězení má podle pravomocného verdiktu pražského vrchního soudu strávit 10,5 roku. Odvolací instance ale podnikateli uložila pokutu tři miliony korun. Pokud ji nezaplatí, prodlouží se mu trest odnětí svobody o rok a půl. Do výměry trestu, jehož součástí je také pětiletý zákaz působení ve vedení obchodních společností, jsou započtena Krejčířova předchozí odsouzení (více o soudu v ČR čtěte zde).