Slováci demonstrovali za rádio VIVA i právní stát

Bratislava - V centru Bratislavy protestovaly stovky lidí proti konci oblíbeného rádia VIVA. Rada pro vysílání totiž oblíbené stanici neprodloužila licenci. Místo ní dostala frekvenci společnost Corporate Legal, která nemá s rozhlasem zkušenosti. Podle protestujících za vším stojí mocná finanční skupina, která si v zemi dělá, co chce.

Rádio Viva má podle současné licence vysílat už jen dvanáct dní. Provozovatelé ale doufají, že se jim všechna rozhodnutí podaří zvrátit a posluchači rádio uslyší i po 21. prosinci. Slováci, kteří vyrazili demonstrovat na bratislavské náměstí, mají pocit, že jejich zemi ovládají oligarchové. Pravděpodobný konec rádia, které si denně zapne přes 400 tisíc posluchačů, byl pro mnohé z nich jen pověstnou poslední kapkou. „Je neskutečné, co si dovolí,“ konstatoval zpěvák Ivan Tásler.

VIVA vznikla před sedmi lety z legendárního antimečiarovského rádia TWIST. Za tu dobu získala silnou pozici - patří mezi nejposlouchanější celoplošná rádia v zemi. Podle jejích zakladatelů je tak úspěšná, že se ji už čtyři roky snaží získat mocná skupina, která skupuje média v zemi. „Nebojujeme o rádio, začínáme bojovat o etický a právní systém na Slovensku, který selhává,“ prohlásil člen vedení rádia VIVA Dušan Budzak.

Na Slovensku vznikla petice za zachování vysílání rádia VIVA

„Mysleli jsme si, že majetek státu, jakým jsou i rozhlasové frekvence, má být využíván účelně a hospodárně. Že má být chráněn před zničením, odcizením a zneužitím. Mysleli jsme si dokonce, že musí být včas uplatňované právo a zamezení bezdůvodného obohacování. To jsou totiž citace ze zákona, a v ten jsme věřili. Ukazuje se, že to byl asi omyl. Zajímá nás však, co si myslíte vy, občané. Zda souhlasíte s tím, že veřejní činitelé mohou jen proto, že jsou veřejnými činiteli, ignorovat rozsudek Nejvyššího soudu tohoto státu?,“ píše se na webu Peticie.com.

Podle vedení rádia je nový majitel licence Corporate Legal jen nastrčená firma, která nemá techniku ani zaměstnance, s nimiž by mohla za dva týdny rozjet vysílání. Corporate Legal totiž podle obchodního rejstříku poskytovala až do roku 2012 právní služby. Provozování rozhlasového vysílání si podle serveru Pravda.sk zařídila až v druhé polovině loňského roku.

Rada, která licence uděluje, ale vidí situaci jinak. Budoucí provozovatel je podle ní důvěryhodný, zatímco současná VIVA má dle jejího názoru vlastnické i finanční problémy. „Museli jsme všechno přezkoumat a je to tam velmi složité,“ uvedl předseda Rady pro vysílání a retransmise Miloš Mistrík.

Corporate legal získala licenci na frekvence VIVy už před rokem. Toto rozhodnutí ale zrušil nejvyšší soud. Rada jí ale licenci podruhé dala minulý týden – pouhých osmnáct dní před vypršením současné licence. Oslovil ji projekt informační stanice, za niž se ovšem považuje také VIVA. Výběrového řízení o frekvence se ucházely celkem čtyři subjekty - Rádio VIVA, a.s., VIVA PRODUCTION HOUSE, s.r.o., CORPORATE LEGAL, s.r.o. a Radio Play, s. r. o.

Slovákům se nezamlouvá ukončení vysílání rádia VIVA (zdroj: ČT24)