Zaprášené noty skrývaly 70 let starý pochod Pattonovy armády

Praha - Generál Patton táhnul vítězně Evropou, když se mu měsíc před osvobozením Plzně dostalo od šéfa orchestru 3. armády velké pocty. Gregorio Diaz složil jemu a svým bratrům ve zbrani pochod. Nikdo ho ale nenahrál a posléze se na tento hudební kus zapomnělo. Náhodou byl pak objeven v archivu o 70 let později a po roce příprav ho nahrál americký armádní orchestr.

Hudbu složil v dubnu 1945 vedoucí armádního orchestru, ale nahrávka, která má za sebou zajímavý příběh, vznikla v podání jednoho z nejlepších armádních orchestrů světa Pershing’s Own až teď.

Zaměstnanec americké armády Lawrence Devron totiž náhodou objevil v archivu několik listů, o nichž nikdo netušil, co jsou zač. „Bylo to zajímavé, protože na tom bylo napsáno - Pochod 3. armády - o tom jsem nikdy neslyšel. A taky, že je věnován generálporučíkovi, psáno ještě postaru, Georgi S. Pattonovi jr. a důstojníkům a udatným mužům 3. armády - 10. dubna 1945. Tak jsem si řekl - aha, to vypadá jako nějaká důležitá skladba,“ podotkl.

POSLECHNĚTE SI:

Pochod 3. armády (zdroj: ČT24)

Dávno zapomenutou skladbu teď nahrál stejný orchestr, který nedávno vystoupil i na počest Václava Havla ve Washingtonu. „Byl to velice povznášející hudební kousek. Víme, že se to líbilo i Pattonovi, protože to musel slyšet první, než mohl vůbec uvažovat, jestli to po něm může být pojmenováno - to odmítl, ale nakonec je to věnováno 3. armádě a jejím mužům,“ dodal Devron.

Melodie nejspíš zněla i osvobozenou Plzní

Veselou melodii složil Gregorio Diaz, který s armádou nejspíš došel až do Plzně. Když už byl konec války na spadnutí, vymyslel pochod, z něhož optimismus sálá. Diazův syn o otcově počinu nevěděl. „Dostal jsem e-mail, v němž bylo napsáno, že 'pokud jste synem Gregoria A. Diaze, tak pro vás mám zajímavou zprávu'. Upřímně jsem si říkal, že to je vtip, spam nebo něco podivného. Jak by někdo mohl vědět o mém otci a o tom, že složil pochod. A krátce nato jsem dostal další e-mail od Larryho, v němž mi poslal titulní stránku toho, co můj otec složil,“ konstatoval syn autora pochodu, spisovatel Tom Diaz.

  • Gregorio Diaz: „Říkal jsem si, co když to bude opravdu špatné a průšvih? Ale když začali hrát, tak to ze mě spadlo, protože je to skutečně hezké.“

Nástupkyně třetí armády dosud používala hudbu z filmu Patton jako svůj oficiální pochod. Nový nález to může změnit. A také Devron doufá, že už skladba zapomenuta nebude. „Tohle je veselá hudba a je potřeba, aby ji lidi slyšeli a aby se hrála. A nám se ji díky orchestru americké armády podařilo zachránit.“