Čínští hackeři údajně napadli počítače evropských ministerstev, obětí i Česko

Washington – Čínští hackeři údajně napadli počítače ministerstev zahraničí pěti evropských zemí, a to České republiky, Portugalska, Bulharska, Lotyšska a Maďarska. S informací přišel deník The New York Times s odvoláním na experty na kybernetickou bezpečnost. Útoky podle nich začaly před třemi lety. Hackeři prý na úřady poslali zavirované e-maily. České ministerstvo zahraničí informaci nepotvrdilo ani nevyvrátilo.

Americký list s odvoláním na zprávu americké počítačové firmy FireEye tvrdí, že útoky na pětici ministerstev začaly v roce 2010 a stále pokračují. Osoba obeznámená s vyšetřováním případu deníku potvrdila, že terčem útoků se staly zmíněné úřady.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová tyto informace nekomentovala. „Děláme vše pro to, aby byl náš IT systém zabezpečen na nejvyšší možnou úroveň,“ uvedla.

Hackeři rozesílali nahé fotky manželky francouzského exprezidenta

Hackeři se na ministerstva údajně napojili před zářijovým summitem G20 v Petrohradě, jemuž dominovala syrská krize. Hackeři ministerstva infiltrovali tím, že jejich úředníkům rozeslali zavirované e-maily. Jako předmět měly například „Americké vojenské operace v Sýrii“.

Zákeřné e-maily měly obsahovat odkazy na údajné fotografie nahé Carly Bruniové-Sarkozyové, manželky francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho. Když uživatel na link klikl, stáhl tím kód umožňující přístup k datům v osobním počítači.

Bezpečnostní specialista: Systém českého ministerstva je zastaralý

"Ten útok obrázkem nebo zprávou byl plošný na několik desítek zaměstnanců ministerstva. Na některé byl úspěšný, na některé ne. Podle toho, na koho se podaří zaútočit, tak k takovým datům se pak ten člověk může dostat. Pokud se nedostal k datům dostatečně zajímavým, tak má alespoň možnost působit uvnitř té organizace a snažit se časem dostat dál, dál a ještě dál,“ upřesnil bezpečnostní specialista Tomáš Charvát.

Vladimír Rohel, ředitel Národního centra kybernetické bezpečnosti:

„Ať už je to v konfiguracích, ať už je to zanedbání záplatování zranitelností, které v systému jsou a už jsou zadokumentované, lidská chyba je jedna z variant.“

„Ten způsob je velmi tradiční a velmi starý a je šokující, že zafungoval na organizaci, jako je ministerstvo,“ uvedl Charvát s tím, že ministerstvu chybí technologie a metody, které jsou k dispozici už více než pět let.

Čínské ministerstvo zahraničí svou vládu brání

List dosud nespecifikoval, jaký druh informací hackeři získali. Není prý také možné říct, zda za útoky stojí čínská vláda jako v několika předchozích podobných případech. Podle experta FireEye Narta Villeneuvea však čínskému původu útoků nasvědčují technické důkazy, včetně jazyka, který zákeřný software obsahoval.

Podezření, že za útokem stojí přímo čínská vláda, pak posiluje i výběr cílů. „Na rozdíl od jiných skupin, které útočí spíš na komerční cíle, tato kampaň cílí především na ministerstva zahraničních věcí,“ uvedl Villeneuve. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej jakékoli hackerské aktivity tamní vlády popřel.

„Obrana kyberprostoru je stejně důležitá, jako byla před lety obrana území,“ myslí si odborník na internetovou bezpečnost Nigel Harrison. V cizích sítích loví ekonomické i strategické informace špioni většiny států. Washington přiznal, že kyberzločin je stejně vážnou hrozbou jako terorismus. A letos poprvé ukázal prstem na Čínu. „V roce 2012 bylo cílem útoků mnoho počítačových systémů po celém světě, včetně těch americké vlády. Za některými z nich podle všeho stojí přímo čínská vláda a armáda,“ stálo v jeho výroční zprávě pro kongresmany. Pentagon navíc upozorňuje, že kyberútok jiného státu může považovat za akt války. Problémem ale zůstává, jak prokázat, kdo za ním stojí.