Vítejte ve vzduchové kapse. Teplota - 93,2 stupně Celsia

Antarktida - Modrá planeta má nové nejchladnější místo na světě. Desátého srpna 2010 naměřil satelit na hřebeni Východantarktické plošiny minus 93,2 stupně Celsia. Je to o čtyři stupně méně, než naměřili Rusové na stanici Vostok v roce 1983. Výzkumníci přitom tvrdí, že jde o předběžný údaj. Až upřesní data z různých vesmírných senzorů, dojdou možná k ještě o něco nižšímu číslu. Naopak největší vedro bylo zaznamenáno v roce 1913 v americkém Údolí smrti – celých 56,7 stupně Celsia.

Nejchladnější místo na zemském povrchu se nově nachází na hřebeni Východoantarktické plošiny. V této lokalitě vědci objevili praskliny uvnitř ledového povrchu, v nichž zůstává po nějakou dobu nehybný vzduch. Satelitní měření uvnitř jedné z těchto vzduchových kapes odhalilo novou nejnižší teplotu minus 93,2 stupně. Měření zveřejnili vědci na včerejším zasedání Americké geofyzikální unie v San Francisku.

Dosud nejchladnější místo se nachází opodál. Ruská výzkumná stanice Vostok ve východní části Antarktidy naměřila v roce 1983 teplotu minus 89,2 stupně. „Měli jsme podezření, že tento antarktický hřeben bude zřejmě extrémně chladný, chladnější než Vostok, protože je výše na kopci,“ uvedl jeden z výzkumníků Ted Scambos.

Ledovec na Antarktidě
Zdroj: stock&people/ČTK

Vrstva extrémně chladného vzduchu tu podle něj vzniká tak, že Země za jasných antarktických nocí vyzařuje nashromážděné teplo do vesmíru a v kapsách se usazuje ledový vzduch vznikající nad sněžným povrchem.

Když vydrží zachycený vzduch delší dobu bez pohybu, dosahuje extrémně nízkých teplot. Nejchladnější kapsy nejsou přímo na hřebeni, ale kousek pod ním na svahu. „Zmrzlý vzduch u povrchu klesá dolů, protože má vyšší hustotu; a vtéká do těchto velmi mělkých topografických kapes,“ vysvětlil Scambos.

  • Nejchladnější místo ve sluneční soustavě se pravděpodobně nalézá v nějakém temném kráteru na planetě bez atmosféry. Na Měsíci byly naměřeny teploty kolem minus 238 stupňů.

Horký žebříček vede slavné Death Valley

Rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší naměřenou teplotou na světě je nyní téměř 150 stupňů Celsia. Nejvyšší pozemsky měřená teplota, 56,7 stupně, byla naměřena 10. července 1913 v kalifornském Údolí smrti v USA. Server BBC ale připomněl, že satelitní senzory údajně naměřily v roce 2005 v poušti Dašte Lút na jihovýchodě Íránu 70,7 stupně Celsia.

  • V České republice byla nejnižší teplota zaznamenána za mimořádně mrazivé zimy v roce 1929. Ve své meteorologické stanici, kterou měl ve Stechrově mlýně u Litvínovic nedaleko Českých Budějovic (391 metrů nad mořem), naměřil 11. února 1929 gymnaziální profesor fyziky a matematiky a amatérský meteorolog Jaroslav Maňák minus 42,2 stupně Celsia.
  • V Praze bylo nejchladněji 1. března 1785, kdy v Klementinu naměřili minus 27,6.
Vydáno pod