Korupce bude pro rumunské politiky beztrestná

Bukurešť - Horní komora rumunského parlamentu odhlasovala dodatek k trestnímu zákoníku, který v korupčních případech vede k beztrestnosti poslanců, senátorů a prezidenta. Rozhodnutí parlamentu okamžitě kritizoval prezident Traian Basescu, rumunská protikorupční prokuratura (DNA) i nejvyšší soud.

Poslanecká sněmovna, v níž má středopravá koalice pohodlnou většinu, úpravu právního předpisu odhlasovala nečekaně. Podle dodatku prezident, poslanci a senátoři už nebudou řazeni mezi státní úředníky.

DNA v této souvislosti upozornila, že to znamená, že tyto osoby už nemohou být stíhány ani trestány za korupční jednání, včetně úplatkářství a zneužití postavení při výkonu funkce. Přitom v současné době je souzeno nebo si odpykává tresty vězení 28 členů či bývalých členů parlamentu. „Tímto dodatkem se rumunský právní řád dostal do zjevného rozporu s mezinárodními protikorupčními dohodami, které Rumunsko ratifikovalo a které upravují výslovně korupci členů zákonodárných sborů,“ zdůraznila v prohlášení protikorupční prokuratura. „Politici se opět stavějí nad zákon,“ dodala.

Nejvyšší soud sdělil, že o záměru Poslanecké sněmovny nebyl informován ani s ním nikdo tuto věc nekonzultoval. Zdůraznil zároveň, že tato faktická beztrestnost veřejných funkcionářů je nepřípustná.

Brusel neustále Rumunsko pozorně sleduje a tlačí ho k zintenzivnění boje s korupcí a k reformě justice. Po dlouhé beztrestnosti rumunských politiků se několik funkcionářů v posledních letech dostalo za korupci do vězení.