Kongres USA vyjednal financování federální vlády, cesta k rozpočtu je volná

Washington - Americký Kongres vyjednal dvouletou dohodu, která zajistí financování aktivit federální vlády do října 2015. Bez potřebné dohody hrozilo, že vláda bude od 15. ledna 2014 bez peněz, čímž by se zopakovala situace z letošního října. Prezident Barack Obama dohodu ocenil a označil ji za „první krok“ ke schválení rozpočtu.

Dosažení dohody oznámili demokratická šéfka senátního rozpočtového výboru Patty Murrayová a její republikánský protějšek ze Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

„Jsem šťastný, že se vyhneme navýšení daní, zůstaneme v rozpočtovém limitu a navíc dosáhneme určitého snížení schodku,“ prohlásil senátor Rob Portman, který je členem širšího kongresového panelu pro rozpočtové otázky. „A jsem potěšen, že se vyhneme tomu, aby vláda zůstala bez prostředků,“ dodal.

Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner řekl, že dohoda pomůže srazit rekordní deficit „bez zvýšení daní, což by poškodilo ekonomiku“. „Rozpočtová dohoda obou stran je dobrým prvním krokem,“ prohlásil Obama o úterním kompromisu republikánů a demokratů. „Chci vyzvat členy Kongresu z obou stran, aby učinili další krok a schválili rozpočet zakotvený v této dohodě, abych ho mohl jako zákon podepsat.“

Komentář Martina Řezníčka k dohodě Kongresu USA na financování federální vlády (zdroj: ČT24)

Návrh rozpočtové dohody má v nadcházejících dvou letech snížit nucené automatické škrty o 63 miliard dolarů a zároveň umožní o dodatečných 23 miliard dolarů snížit schodek. Snížení schodku o 23 miliard dolarů bude spíše symbolické, neboť v současné době činí 17 bilionů dolarů. Většina opatření, která mají snížit dopady automatických škrtů, je plánována na fiskální rok 2014, který začne 1. října následujícího roku.

Federální vláda se letos v říjnu kvůli neschopnosti republikánů a demokratů dosáhnout shody ocitla na 16 dní bez peněz. Kvůli nouzovému stavu museli odejít postradatelní úředníci na nucenou a neplacenou dovolenou, zavřely muzea a parky a zastavily se mnohé vládní projekty.

Nouzový stav tehdy odblokoval až kompromisní zákon o vládních financích a o zvýšení dluhového stropu, v opačném případě hrozila Spojeným státům platební neschopnost. Říjnová krize skončila politickou porážkou republikánů, kteří se neúspěšně snažili spolu s rozpočtovými záležitostmi prosadit změny v reformě zdravotnictví prezidenta Baracka Obamy.