Italská vláda získala důvěru obou komor parlamentu

Řím – Italský parlament opět hlasoval o důvěře vládě Enrika Letty. Premiér o ni znovu žádal proto, že jeho kabinet definitivně ztratil podporu strany Vzhůru Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho. Lettova vláda přitom získala důvěru parlamentu nedávno – konkrétně na konci listopadu při schvalování rozpočtu na příští rok. Důvěru vládě vyslovil také Senát.

Letta dnes v parlamentu před hlasováním slíbil balíček institucionálních a ekonomických reforem, které by měly vyvést ekonomiku země z recese a zajistit do roku 2015 dvouprocentní hospodářský růst. Vládu pak podpořilo 379 poslanců, dalších 212 hlasovalo proti. V Senátu dostala vláda 173 ze
300 hlasů. Důvěra v poslanecké sněmovně, kde má Lettova demokratická strana silnou většinu, byla udělena s podmínkou. „Ve straně došlo k zemětřesení a od neděle bude mít nového tajemníka, který je velmi kritický k současné vládě a dává jí čas několik měsíců na realizaci zásadních reforem, na něž Itálie čeká 30 let. V opačném případě přestane vládu podporovat,“ komentovala spolupracovnice ČT Vědunka Lunardi. 

V celé Itálii probíhají protivládní protesty. K malým podnikatelům, dopravcům, řemeslníkům, důchodcům a nezaměstnaným se přidali i studenti. Demonstranti blokují dálnice, supermarkety, nádraží, protestují před sídly institucí. Většinou se jedná o spontánní protesty, nejsou organizované žádnou stranou ani odbory. Policie již včera zabarikádovala centrum Říma a do blízkosti vládních budov se nedostanou ani lidé, kteří v plánu protestovat nemají.

„Italská média neoplývají nestranností. Protesty se nelíbí ani vládním stranám ani opozici, a to se odráží i v přístupu médií. Ještě včera se snažila protesty ignorovat, ale dnes již demonstrace plní první stránky novin, protože lidé slibují, že pokud vláda Enrica Letty získá důvěru, bude následovat velká akce. Jsou obavy z ničení majetku,“ uvedla Lunardi.

Telefonát spolupracovnice České televize Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)

„Lidé jsou prostě zoufalí. Letos v Itálii skončilo 93 malých podniků denně, jedná se o hotovou deindustrializaci. V Itálii neexistuje podpora v nezaměstnanosti pro všechny. Lidé z velkých podniků mohou být až 8 let doma a dostávají 80 procent platu, malí podnikatelé a živnostníci nemají podporu žádnou, navíc mají i velmi nízké důchody. Vláda zvyšuje daně tak, že daňová zátěž mnohdy přesahuje 50 procent. Navíc postupuje nespravedlivě, protože nesnižuje platy státních byrokratů a plýtvá obrovskými penězi ve státních agenturách,“ zhodnotila Lunardi ekonomickou situaci. 

Vydáno pod