Kábulská základna s náčelníkem štábu Pavlem se stala terčem útoku

Kábul - Na letištní základně v afghánské metropoli Kábulu, u níž sebevražedný atentátník zaútočil na vojáky mezinárodních sil ISAF, se v době atentátu nacházel náčelník českého generálního štábu Petr Pavel. On ani žádný z Čechů na základně neutrpěli zranění. Čeští vojáci počkali v českém logistickém centru, dokud neskončil poplach. Generál Pavel poté pokračoval v programu.

Atentátník v automobilu zaútočil u severní brány spojenecké základny na letišti v Kábulu ráno, když do brány vjížděla německá kolona. Útočník zemřel na místě. „Můžeme potvrdit, že sebevražedný útočník se dnes pokusil napadnout konvoj Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF),“ řekla mluvčí ISAF Latondra Kinleyová. „Útočník byl zabit, ztráty ani zranění na straně ISAF nejsou,“ dodala. 
   
K útoku se přihlásilo hnutí Taliban v textové zprávě, kterou zaslal mluvčí skupiny Zabiulláh Mudžáhid. Podle něj výbuch nálože odpálené sebevrahem v automobilu zničil dvě německá vozidla a „zabil nebo zranil deset vojáků“. Taliban běžně přehání údaje o počtech obětí svých útoků proti vládním a zahraničním cílům.

Na kábulském letišti sídlí jedna z nejvýznamnějších základen sil vedených NATO v Afghánistánu.