Ukrajinští magnáti Janukovyče opouštějí

Kyjev – Ukrajincům protestujícím v Kyjevě vadí nejen nepodpis asociační dohody s EU, za čímž vidí politickou korupci, ale i údajné těsné vazby mezi vládou a bohatými oligarchy. Ovšem i svět těchto „šedých kardinálů“ se mění. Donedávna žil prezident Viktor Janukovyč s ukrajinskými magnáty v symbióze, ostatně i díky nim se nejspíš v roce 2010 stal i prezidentem. Během své vlády ale soustředil do rukou své rodiny nejen moc, ale i bohatství, což začalo oligarchy obracet proti němu - Janukovyče nyní vnímají jako hrozbu. Z většiny z nich se také postupně stali zastánci asociační dohody s EU, kterou prezident minulý měsíc odložil. Janukovyč tak „odstartoval“ masivní protesty trvající dones.

„Oligarchové jsou rozhodující. V minulosti se za Janukovyče postavili a pokud nyní ztratí jejich podporu, bude muset odejít,“ uvedla pro Rádio Svobodná Evropa Kataryna Wolczuk z Birminghamské univerzity. Jejich předchozí zájem o ruský trh opadl a perspektivu se odhodlali hledat na Západě, který je pro jejich průmyslové a chemické výrobě hladový.

Ukrajinským magnátům se silné ruské tlaky začaly zajídat. „Současné ekonomické elitě Ukrajiny už nevyhovuje nepřehledný chaotický systém, jaký panoval v 90. letech a díky kterému velmi často přišli ke svému majetku. V momentě, kdy jsou oligarchové víceméně usazeni, potřebují stabilní právní prostředí, které je ochrání mimo jiné i před zvůlí státu. To zaručí spíše EU než celní unie (s Ruskem),“ sdělil portálu ČT24 expert AMO na Ukrajinu Michal Lebduška.

O dnešní situaci na Ukrajině si přečtěte zde.

Janukovyč oligarchy od vlády postupně odstřihl 

Ještě v únoru 2010 podporovala Janukovyče většina velkých podnikatelů. Podle serveru BBC vytvořil nový prezident kabinet, který představoval devět různých skupin podniků. Ovšem díky rychlé řadě vládních změn se tento počet snížil na dva a v jeho prezidentském stanu nakonec mohli zůstat jen nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmatov a Dmytro Firtaš. 

V současné době je vláda – a stále více i ekonomika – ovládána skupinou mladých podnikatelů, kteří jsou přáteli Janukovyčova nejstaršího syna Oleksandra. Ti jsou obecně známí jako „Janukovyčova rodina“ a skupují podniky jeden po druhém. Mladí podnikatelé z Doněcku tak drží všechny klíčové ekonomické posty ve vládě, stejně jako silný post ministra vnitra. 

Rinat Achmatov, ukrajinský průmyslový boss
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Odvrací se i průmyslový boss Achmatov

Janukovyčova politická kariéra je ostatně s regionem Doněcku těsně spjata. Jeho Strana regionů zde má stabilní voličskou základnu a v tamních průmyslových centrech vláda nachází podporu obyvatel pro své kroky užšího sepjetí s Ruskem. V Doněcku navázal Janukovyč úzké styky i s tamním průmyslovým bossem Rinatem Achmatovem. Achmatov je od roku 2000 nejbohatším mužem Ukrajiny a jeho věrní drží šest míst v současné vládě. Jeho holding System Capital management (SCM) se během Janukovyčova předsednictví zdvojnásobil, zejména nákupem oceláren od jiných magnátů, ale také díky podpoře státu. 

Ovšem i Achmatov mění kurs. Společnost SCM vlastní ocelárny v několika evropských zemích a vývoz do EU je pro ni životně důležitý. Obchodní sankce, které letos v létě vyhlásil Kreml proti ukrajinským dovozcům, Achmatovovým firmám uškodily. Jako odvetu proto podle polského deníku Gazeta Wyborcza přestal šestačtyřicetiletý oligarcha dodávat ruským klientům železnou rudu ze svých dolů.

Média objektivnější než za Oranžové revoluce

Změnu politické podpory oligarchů naznačuje i nebývale otevřené informování ukrajinských médií o protivládních protestech. Veškeré zpravodajské stanice i noviny v zemi totiž nekontroluje nikdo jiný než bohatí průmyslníci. Podle serveru BBC popisují události objektivněji než za Oranžové revoluce. 

Jan Šír z Institutu mezinárodních studií:

„Může se stát, že protesty vyšumí do ztracena, protože opozice se sama zbavila legálního nástroje minulý týden, když se neúspěšně pokusila vyslovit nedůvěru vládě (…) Může tak učinit znovu za tři měsíce a tři měsíce máme před sebou krušnou zimu a je otázkou, nakolik se podaří držet statisíce lidí v ulicích. To se podařit nemusí.“

Odlišné pokrývání dramatických událostí v ukrajinských ulicích je patrné nejen v médiích vlastněných Achmatovem, ale i na nejsledovanějším ukrajinském televizním kanálu Inter, který spoluvlastní podnikatel v energetice a chemickém průmyslu Dmytro Firtaš. Změna tónu je patrná do té míry, že si na nevyvážené zprávy z místa protestů stěžovali nikoliv Janukovyčovi odpůrci, jak bylo dosud zvykem, ale jeho stoupenci. 

„Média ukazují detailní záběry, aby to vypadalo, jako by do ulic vyšly tisíce lidí. Přitom tady v Luhansku to byla prakticky jediná ulice, kde se sešli lidé požadující prezidentovu rezignaci,“ vysvětloval novinářům Volodymyr Prystyuk, guvernér luhanské oblasti na východě země.

Komentář Jana Šíra k situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)
Vydáno pod