Íránské revoluční gardy se bouří, varují před „nákazou“ Západem

Teherán - Islámské revoluční gardy hodlají dál zasahovat do íránské politiky a ekonomiky. Jejich šéf Mohammad Džafarí se vymezil vůči změnám, které se snaží provést prezident Hasan Rouhání. Velitel obvinil vládu a prezidenta, že příliš podléhají Západu. A varoval, že gardy nebudou tomuto dění jen nečinně přihlížet.

Džafarího výroky mohou být znakem rostoucího napětí mezi novým prezidentem a ozbrojenými milicemi teokratického režimu. Podle agentury Reuters jde o nejostřejší slova od Rouháního nástupu do funkce v srpnu.

Vládní diplomatická iniciativa vedla minulý měsíc k dohodě se šesti světovými mocnostmi, na jejímž základě Írán slíbil omezit svůj sporný jaderný program výměnou za jisté zmírnění mezinárodních sankcí, které ochromily jeho ekonomiku (o dohodě více zde).

Prozatímní dohodu íránské obyvatelstvo uvítalo, zastánce tvrdé linie ale posun v zahraniční politice podráždil a vyvolal v nich obavy, že ztratí vliv i na nejmocnějšího muže v Íránu, jímž je nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Íránské revoluční gardy
Zdroj: ČTK/AP/Vahid Salemi

Džafarí podotkl, že vedoucí vojenské a politické složky v zemi fungují stále stejně, ale zároveň prošly určitou změnou. „Bohužel byly nakaženy západní doktrínou, takže musí nastat zásadní změna,“ citovala Džafarího agentura Fars.

Generál také odmítl náznaky toho, že by gardy měly přestat hovořit do politiky. Podle něj to není možné, protože i tím plní milice svou funkci „strážkyně revoluce“. „Hlavní hrozba pro revoluci je na politické aréně a gardy tomu nemohou mlčky přihlížet,“ varoval.