V Miami otevřeli studijní program nesoucí Havlovo jméno

Miami - Studijní program „Iniciativa za lidská práva a diplomacii“ nesoucí jméno bývalého českého a československého prezidenta Václava Havla otevřela v těchto dnech Floridská mezinárodní univerzita (FIU) v Miami. Podle listu Miami Herald je program zaměřen na výzkum a analýzu přechodných období k demokracii. Vede ho bývalý český velvyslanec v USA a ředitel Knihovny Václava Havla Martin Palouš, který na FIU přednáší.

První projekt programu je podle miamského listu nazván „Příprava Miami na demokratický přerod Kuby“. Studijní program zahájilo čtení úryvků z Havlových her a představení divadelního souboru Laterny Magiky.

Český velvyslanec v USA Petr Gandalovič v rozhovoru pro Miami Herald prohlásil, že v okamžiku, kdy Kubánci získají svobodu, budou čelit stejným výzvám jako Československo a Česká republika po roce 1989.

„Můžeme nabídnout mnoho zkušeností,“ dodal český diplomat. Postupné uvolňování kubánské ekonomiky označil za pozitivní proces. „Nemáme ale žádné iluze, že úcta k lidským právům se výrazněji zvýšila,“ konstatoval Gandalovič.

Jak poznamenává Miami Herald, Česká republika je dlouhodobě stoupencem kubánského disentu a aktivistů občanské společnosti. České velvyslanectví v Havaně poskytovalo disidentům přístup k internetu, po lednovém uvolnění styků s cizinou cestují kubánští opozičníci do Prahy.