Happy end. Slovenští paraglidisti se dostali z íránského žaláře

Teherán - Írán propustil poslední dva Slováky zatčené kvůli údajné špionáži. V tamním vězení strávili přes půl roku. Do země přijeli kvůli paraglidingu. Úřady muže zadržely, protože měly podezření, že Slováci fotili jaderná zařízení a vojenské základny. Oba muži zůstanou v Íránu, dokud se celý případ neuzavře, píše server SME.sk. Do země přijela jednat slovenská delegace, v níž je premiér Robert Fico a ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Zbytek osmičlenné skupiny je na svobodě od září.

„Dva cizí státní příslušníci, kteří byli zatčeni kvůli porušení zákona Íránské islámské republiky, byli propuštěni a předáni jejich velvyslanectví,“ zní prohlášení íránské tiskové agentury IRNA. „Slovenští státní představitelé se už setkali s oběma slovenskými občany na velvyslanectví v Teheránu. Jednání však pokračují na úrovni příslušných bezpečnostních orgánů,“ uvedla následně Ficova mluvčí Beatrice Szabóová podle serveru Pravda.sk

Rovněž pro první šestici Slováků zaletěl na přelomu srpna a září osobně premiér spolu s ministrem zahraničí. Slovensko prý za propuštění svých občanů nebylo nuceno zaplatit (o propuštění prvních šesti mužů víc zde).

Slováci do Íránu vycestovali ve dvou skupinách počátkem května. Krátce nato je íránská policie zadržela kvůli podezření, že za letu fotografovali jaderná zařízení či vojenské objekty, což je v zemi zakázáno. Incident se udál v provincii Isfahán, kde se nachází několik pracovišť íránského jaderného programu včetně továrny v Natanzu, v níž se obohacuje uran.

Paragliding
Zdroj: ČT24

Slovenští paraglidisté byli podle íránských úřadů vybaveni vysílačkami, které jsou v Íránu zakázány, a profesionální fotografickou technikou. Právě tyto přístroje mohly upoutat pozornost íránských bezpečnostních služeb.

V krátké době jde o druhý případ, kdy se v Íránu dostali do problémů občané Slovenska. V lednu Íránci zadrželi Mateje Valucha pro podezření ze špionáže, asi o měsíc později ho ale propustili. Muž jakoukoli spolupráci s výzvědnými službami popřel.

Po svém zadržení v Íránu se ale objevil na televizní obrazovce a mluvil o tom, jak přijel pracovat do Íránu a jak ho později kontaktoval agent CIA Steve Logano, jemuž posílal tajné informace o „vědeckých pokrocích země“. Podle odborníků Valuchova výpověď nebyla důvěryhodná - stal se zřejmě obětí íránské propagandy. Do země údajně vycestoval v souvislosti s podnikáním své firmy, která se věnuje personalistice.

Matej Valúch
Zdroj: ČT24/YouTube