Pokračuje soud s Wulffem, Bettina podpořila manželovu verzi

Hannover – Manželka Christiana Wulffa dnes poprvé vypovídala u soudu v Hannoveru, kde se exprezident brání obvinění, že ještě jako premiér Dolního Saska neoprávněně přijímal různé výhody. Bettina Wulffová potvrdila verzi svého muže, stejně jako to udělala většina svědků vyslechnutých v předchozích dnech. Wulff, který je prvním souzeným německým exprezidentem, obvinění popírá. Hrozí mu až tři roky vězení.

Wulff se podle obžaloby nechal v roce 2008 hostit na mnichovském Oktoberfestu podnikatelem ve filmovém průmyslu Davidem Groenewoldem. Ten údajně část jeho pobytu zaplatil, na hotel a občerstvení pro tehdejšího premiéra a jeho rodinu dal 750 eur (asi 20 500 Kč). Wulff tvrdí, že o úhradách nevěděl. Podle prokuratury chtěl Groenewold pohoštěním ovlivnit Wulffa, aby uvolnil veřejné prostředky na jeho připravovaný filmový projekt John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše. Peníze nakonec Groenewold skutečně získal.

Právníci Wulffa a Groenewolda staví obhajobu na tom, že oba muži byli přátelé a že mezi přáteli jsou podobné úhrady běžné. Tuto verzi dnes podpořila i Bettina Wulffová. „Měli jsme velmi přátelský vztah, pravidelně jsme se vídali,“ řekla s tím, že její manžel u Groenewolda dokonce několikrát přespal.

Christian Wulff přichází k soudu
Zdroj: Julian Stratenschulte/ČTK/DPA

Bývalý prezident se s manželkou viděl před soudem po dlouhé době, někdejší první pár letos v lednu oficiálně přiznal, že žije odděleně. Manželství Wulffových ale formálně stále trvá, proto před dnešním líčením média spekulovala, zda bývalá první dáma nevyužije svého práva nevypovídat v případu rodinného příslušníka. Wulffová se nakonec rozhodla před soudem promluvit.

Ve Wulffův prospěch vyznívala i vyjádření svědků vyslechnutých v předchozích dnech. Velká část z nich uváděla, že Wulff a Groenewold působili jako dobří přátelé, což nahrává verzi obhajoby, že pohoštění na Oktoberfestu nemělo sloužit jako úplatek a bylo jen obvyklou přátelskou službou. Další svědci říkali, že si na události z roku 2008 přesně nepamatují.

Aféra s pohoštěním na Oktoberfestu byla jednou z příčin Wulffova předčasného konce v prezidentské funkci, na niž rezignoval v roce 2012. Kromě výletu na pivní festival byl ale bývalý prezident zapleten i do aféry s přijetím údajně zvýhodněného úvěru na 500 000 eur. Wulffovi také neprospělo, když vyšlo najevo, že vyvíjel tlak na šéfredaktora deníku Bild, aby připravený materiál o půjčce nezveřejňoval.

Manifestace skupinky Wulff-Ultras
Zdroj: Julian Stratenschulte/ČTK/DPA

Dnešní jednání provázela malá manifestace na exprezidentovu podporu; před soudní budovou postávala od rána skupina jeho sedmi příznivců s transparentem Wulff-Ultras a s maskami bývalého prezidenta. Skandovali hesla jako „Christian Wulff není zločinec“, nijak se ale nepokoušeli narušit soudní jednání ani nebránili svědkům v příchodu k soudu.

V dobrém i ve zlém

Bettina Wulffová byla Christianu Wulffovi nejblíž a mohla říct hodně v jeho prospěch, podle médií ale sehrála klíčovou roli i při prezidentově pádu, kdy mu zlomily vaz úzké vztahy se slavnými a bohatými. „Bettina Wulffová ho nasměrovala do vysoké společnosti, toužila po slávě a lesku, chtěla se nechat fotografovat s celebritami. A na tom Christian Wulff ztroskotal,“ říká Phillip Börger z německého veřejnoprávního rozhlasu.

Zpočátku mladá odbornice na vztahy s veřejností Němce okouzlila. Odpustili jí tetování na rameni i to, že se kvůli ní Wulff rozvedl. Obdiv si vysloužila i podpora, kterou manželovi poskytla ve dnech abdikace. Ta ale neměla dlouhého trvání - do roka se pár rozešel. Pozornost na sebe Bettina Wulffová upoutala také tehdy, když zažalovala internetový gigant Google. I jeho prostřednictvím se totiž šířily pomluvy, že se dřív živila jako prostitutka.

Tyto zvěsti nejspíš nebyly ničím podložené, přesto vyhledávač automaticky - na základě nejčastějších dotazů - přiřazoval ke jménu „Wulffová“ slova spojená s prostitucí. Výsledek procesu je nejistý, jisté ale je, že Wulffová vznesla žalobu jen několik dní před vydáním své knihy pamětí. Podle kritiků šlo o promyšlenou kampaň marketingové odbornice, která měla podpořit její velmi otevřené memoáry. „Popisuje na jednom místě, že se nemohli s manželem oddávat hlasitému pohlavnímu životu, protože vedle spali bodyguardi. Myslím, že měla radši mlčet, to neodpovídá roli první dámy,“ říká Börger.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)