Korupce je urážkou Boha, píše František v mírovém poselství

Vatikán – Korupce a organizovaný zločin jsou urážkou Boha, vzkázal světu papež František v tradičním poselství přichystaném ke Světovému dni míru, který si katolická církev připomíná 1. ledna. František v poselství také kritizuje přemrštěné platy a vysoké bonusy, které podle něj přispívají k nárůstu nerovnosti mezi lidmi. Papežovu zprávu nyní Vatikán rozešle šéfům států či mezinárodním organizacím.

„Závažná finanční a ekonomická krize současnosti… přiměla člověka hledat uspokojení, štěstí a bezpečí v konzumu a výdělcích, které jsou zcela mimo měřítka zásad zdravé ekonomiky,“ uvedl František. Přemrštěné výdělky a vysoké platové bonusy jsou podle něj příznakem ekonomiky založené na chamtivosti a nerovnosti a lidé by proto měli uvažovat o změně těchto modelů směrem k větší světové rovnováze.

Papež, jehož ve středu časopis Time označil za osobnost letošního roku, se v poselství dotkl rovněž organizovaného zločinu a korupce. Zločinecké skupiny vážně urážejí Boha, tím spíše, když má jejich činnost náboženský podtext.

Papež se již od březnového nástupu do úřadu snaží přimět k větší skromnosti církevní hodnostáře či zbavit zločinné pověsti vatikánskou banku podezřelou v minulosti například z praní špinavých peněz.

Františkovo mírové poselství si můžete přečíst anglicky, německy, španělsky, francouzsky, portugalsky a italsky.

V mírovém poselství rovněž vzkázal světovým lídrům, aby naslouchali „vzlykům bolesti trpících“ a skoncovali s „porušováním základních lidských práv“. Řadu světových konfliktů bude podle Františka možné ukončit jedině tehdy, když k nim svět přestane být lhostejný.

Vydáno pod