Slovenští paraglidisté zadržovaní v Íránu jsou zpátky doma

Bratislava - Poslední dva slovenští paraglidisté z osmičlenné skupiny, kterou letos v květnu zatkly úřady v Íránu kvůli údajné špionáži, jsou zpět na Slovensku. Brzy ráno přiletěli do Bratislavy ve vládním speciálu. Do Teheránu pro ně přijel slovenský premiér Robert Fico. Informoval o tom server pravda.sk. Ostatní členové skupiny jsou na svobodě již od září.

Slovenský premiér do íránské metropole přiletěl pro oba muže ve čtvrtek. Slováci Pavol Šeliga a Marek Stolarčík už sice byli propuštění, ale ještě neměli od íránských úřadů konečné svolení k opuštění země. S povolením prý váhaly íránské tajné služby. Fico tak s Íránci musel vyjednávat. Ve čtvrtek večer pak s oběma Slováky odletěl do Bratislavy. Premiér spolu s ministrem zahraničí na přelomu srpna a září přiletěl i pro první šestici Slováků.

Írán Slováky zadržoval kvůli podezření, že fotili jaderná zařízení  a vojenské objekty

Slováci do Íránu vycestovali ve dvou skupinách na začátku května. Krátce nato je íránská policie zadržela. Podezřívala je, že za letu fotografovali jaderná zařízení či vojenské objekty, což je v zemi zakázáné. Muži se totiž pohybovali v provincii Isfahán, kde je několik pracovišť íránského jaderného programu včetně továrny v Natanzu, v níž se obohacuje uran. Íránci tvrdili, že s sebou cizinci měli v Íránu zakázané komunikační zařízení jako dvoupásmové vysílačky. Občané Slovenska měli v Íránu letos problémy dvakrát. Kromě skupiny paraglidistů tam byl měsíc zadržován Matej Valuch také kvůli podezření ze špionáže.