Kimova strýce popravili, pohaněli a snaží se jej vymazat z dějin

Pchjongjang/Soul – Po popravě mocného strýce severokorejského vůdce Kim Čong-una není patrná žádná neobvyklá aktivita na straně severokorejské armády a nebyla zaznamenána ani podezřelá činnost v severokorejských lokalitách využívaných pro jaderné a raketové zkoušky. Uvedlo to jihokorejské vedení, které se kvůli popravě Čang Song-tcheka mimořádně sešlo z obavy, že by jeho odstranění mohlo v krajním případě vést až k útoku KLDR na jižního souseda.

KLDR ve čtvrtek oficiálně oznámila, že Čang Song-tchek byl popraven za velezradu, a zprávu doprovodila obsáhlým výčtem jeho údajných prohřešků. Severokorejská tisková agentura KCNA dnes zveřejnila záběry, na nichž je Kimův strýc u soudu s rukama v poutech držen dvěma strážci. Ze společných fotografií a filmových záběrů přitom korejský vůdce nechává svého strýce odstranit – po popravě jej podle všeho chce úplně vymazat z dějin.

Japonsko společně s USA konstatovalo, že „sleduje situaci a konzultuje ji s dalšími zeměmi s cílem shromáždit příslušné informace“. Čína, která je nejbližším spojencem KLDR a kde Čang ještě nedávno jednal s nejvyššími místními představiteli, vyzvala Pchjongjang k „zachování stability země“.

V Pchjongjangu se dnes lidé shlukovali kolem billboardů na stanicích metra a četli si na nich ranní vydání novin se zprávou o popravě, v metru se do tlampačů pouštěly rozhlasové zprávy, v nichž se o konci donedávna druhého nejmocnějšího muže KLDR mluvilo. Největší severokorejský list Rodong sinmun palcovými titulky hlásal, že Věčný zrádce byl rázně potrestán. „Byl jako nepřítel, který je dostatečně šílený, aby vzal moc naší straně a vůdci. A když vidím, kolika lidem ublížil, dostal, co si zasloužil,“ říká obyvatel Pchjongjangu Pak Čang-gil.

Čang Song-tchek
Zdroj: ČT24

Někteří analytikové se domnívají, že Čang se s režimem dostal do ostrých sporů kvůli tomu, že obdivoval hospodářské reformy komunistické Číny a chtěl je zavádět v KLDR. Podle jiných analytiků je Čangova poprava spíše výsledkem mocenského boje v Severní Koreji. Veřejné pranýřování tak vysokého činitele, navíc příbuzensky spjatého s vůdcem, může být známkou toho, že mladý Kim se začal spoléhat na sebe a upevňuje svou moc. Poprava ale také může být naopak důkazem nebezpečné nestability a náznakem, že vzestup Kim Čong-una po smrti jeho otce Kim Čong-ila před dvěma lety nebyl zdaleka tak hladký, jak se předpokládalo.

O osudu Čangovy manželky, rovněž mocné političky Kim Kjong-hi (sestry Kim Čong-ila), zatím nepadla zmínka. Někteří z expertů ale věří, že vzhledem k přímému příbuzenskému vztahu k uctívanému zakladateli KLDR Kim Ir-senovi a vzhledem k jejímu údajně špatnému zdravotnímu stavu bude trestu smrti ušetřena.

Vydáno pod