OBRAZEM: Expedice s princem Harrym dobyla Jižní pól

Londýn – Závod se nakonec nekonal, britský princ Harry si ale dobývání Jižního pólu stejně užil. Svého cíle dosáhly všechny tři sedmičlenné týmy dnes zhruba v půl třetí odpoledne. Oznámila to charitativní organizace Walking With The Wounded (Jdeme se zraněnými). Členy expedice byli i váleční invalidé.

Harry odletěl nejprve se svou skupinou do Kapského Města, odtud pak o dva dny později do Antarktidy, kde závodníky čekala aklimatizace. V sobotu 30. listopadu se pak týmy vydaly k Jižnímu pólu. A za dva týdny urazily trasu dlouhou více než 300 kilometrů.

Účastníci expedice se potýkali s velmi silným větrem, který jim ztěžoval cestu. Podle prince ale tyto nepříjemnosti nikoho z týmů neodradily. Sám Harry sloužil jako vojenský pilot v Afghánistánu, takže je na drsné podmínky zvyklý. Všechny týmy se nakonec vydaly k Jižnímu pólu společně a nezávodily.

Družstvo s Harrym reprezentuje Velkou Británii, další dva týmy Spojené státy a země britského Společenství. V Harryho skupině jsou vojáci a vojačky, kteří sloužili v Afghánistánu či v Iráku. Některým chybí ruka, jiným noha - jeden účastník přišel dokonce o obě dolní končetiny a cestu absolvuje s protézami. Celkem bylo ve všech týmech dvanáct válečných invalidů.

Ed Parker, šéf expedice a spoluzakladatel charitativní organizace

„Vždycky jsme věděli, že to nebude snadné, ale to je to, co dělá výzvu tak vzrušující. Naším cílem bylo dokázat, že i přes zranění mohou tito mladí muži a ženy ještě dosáhnout velkých věcí. Byli jsme odhodlaní dostat všech dvanáct lidí zraněných v konfliktu na Jižní pól, a to jsme dokázali. Ten pocit je neuvěřitelný.“

V americkém týmu je i švédský herec Alexander Skarsgard, známý ze seriálu True Blood: (Pravá krev). Členem družstva Společenství, tvořeném veterány z Kanady a z Austrálie, je anglický herec Dominic West, jenž hrál v televizních seriálech The Hour nebo The Wire - Špína Baltimoru.

Pokus o dobytí Jižního pólu není pro Harryho prvním velkým dobrodružstvím s charitativním nádechem. Výstup na Mount Everest mu ovšem překazily vojenské povinnosti a expedici na Severní pól musel opustit kvůli svatbě bratra Williama.