Ani 10 let po dopadení Saddáma nenašel Irák klid

Tikrít - Přesně před deseti lety zadrželo americké komando iráckého diktátora Saddáma Husajna. Ze stínu války ale země dodnes nevyšla - čtyři milióny lidí utekly z domovů, statisíce přišly o život a teroristické útoky jsou denní realitou.

V den svého polapení byl Saddám Hussajn jen stínem někdejšího vůdce, před kterým se třásli Iráčané i okolní země.

Operace Rudý úsvit odhalila zarostlého a šedivého starce v těsné díře poblíž jeho rodného Tikrítu. Uvnitř se krčil s několika zbraněmi a balíkem bankovek v hodnotě tři čtvrtě milionu dolarů. Udali ho vlastní lidé.

„Řekl: Jsem Saddám Husajn, prezident Iráku, a chci vyjednávat. Voják mu odpověděl: Prezident Bush posílá pozdravy,“ popsal okamžik Husajnova dopadení americký voják. 

Úkryt, ve kterém našli Američané Husajna
Zdroj: ČT24

Poprava o tři roky později uzavřela éru muže, jehož Amerika léta pokládala za spojence - a pak za úhlavního nepřítele.

Saddám měl za sebou dvě války v Zálivu a léta teroru obyvatel, včetně hromadné popravy vesničanů z Dudžailu - zločin proti lidskosti, za který byl později popraven. Západ ho ale přecenil - zbraně hromadného ničení, hlavní argument americko-britské invaze z roku 2003, se v Iráku nikdy nenašly.

Irák po Saddámovi se ale nestal bezpečnějším místem. Mezi šíity a sunnity vzplálo sektářské násilí, celé regiony ovládla al-Káida. V nich vybírá výpalné a podniká výpady do jiných částí Iráku. Denně tu v průměru vybuchnou dvě až tři bomby. Jen v říjnu podle OSN zabily 979 lidí. Tak jako dva kolemjdoucí minulé pondělí u výlohy Alího obchodu. On sám měl štěstí.

Vydáno pod