Aktivisté Greenpeace uvízli v Rusku, s výjezdem to vypadá bledě

Moskva - Aktivisté Greenpeace, kteří jsou zadržováni v Rusku, zřejmě dál nebudou moci opustit zemi. Úřady totiž jedné z žen odmítly vydat výjezdní vízum a právníci předpokládají stejný verdikt i u ostatních aktivistů. Ruští pohraničníci je zadrželi v polovině září s lodí Arctic Sunrise při protestu proti chystané těžbě ropy v Arktidě. Z vazby je soud propustil na tučnou kauci dva miliony rublů (zhruba 1,2 milionu korun).

Mezi třicítkou zadržených aktivistů je celkem 26 cizinců. Dopis s větou, že „nesmí opustit zemi“, prý dostala Anne Mie Jensenová z Dánska. „Není důvod čekat, že druzí dopadnou lépe,“ řekla mluvčí ruské pobočky Greenpeace Marija Favorská.

Aktivisté už nejsou obviněni z pirátství

Třicetičlennou posádku lodi Greenpeace zadrželo ruské ozbrojené komando 19. září kvůli protestu u ruské ropné plošiny Prirazlomnaja v Barentsově moři. Úřady pak ekology vzaly do dvouměsíční vazby. Aktivisty obviňují z výtržnictví, za což jim hrozí několikaleté tresty.

Obhájci aktivistů ale trvají na tom, že byli dotyční násilně přivezeni do Ruska z mezinárodních vod. Jejich zadržení bylo podle nich nelegální. „Jediným správným a rozumným krokem ze strany ruských úřadů by bylo záležitost uzavřít, všem aktivistům se omluvit a propustit je domů,“ uvedl advokát Anton Beneslavskij.

Mezinárodní soud pro námořní právo v Hamburku už Rusku nařídil, aby na kauci 3,6 milionu eur (98 milionů korun) loď Greenpeace a celou její posádku propustilo. Moskva ale verdikt odmítla s tím, že pravomoc mezinárodního soudu se na případ protestu Greenpeace nevztahuje. Sám ruský prezident akci v Barentsově moři odsuzuje. „Celou operaci naplánovali. Jedni lezli na platformu a druzí napadli příslušníky pohraniční stráže,“ podotkl Vladimir Putin.

Podle listu Izvestija by se mohla aktivistů týkat amnestie, jejíž návrh předložil ruský prezident Státní dumě. Poslanci by měli návrh schválit do konce roku. Její realizace ale pak může trvat dalších šest měsíců. Stanice Echo Moskvy odhadla, že místo zprvu předpokládaných 100 tisíc vězňů se amnestie dotkne jen asi 20 tisíc lidí. Většinou se ale bude jednat o lidi odsouzené k podmíněným trestům či obviněné, kteří ještě nebyli odsouzeni (o amnestii více zde).