Na Madagaskaru řádí „černá smrt“, obětí jsou desítky

Antananarivo – Na Madagaskaru vypukla morová epidemie, která si už vyžádala skoro čtyřicet obětí. Dalších 86 osob se touto vysoce infekční nemocí nakazilo. Potvrdila to madagaskarská vláda. Na ostrově řádí jak dýmějový, tak i nebezpečnější plicní mor. Takzvaná „černá smrt“ zabila ve středověku přibližně 25 milionů Evropanů.

Mezinárodní výbor Červeného kříže poprvé vydal varování před nebezpečím šíření dýmějového moru v říjnu. Onemocnění šíří blechy a krysy. „Obyvatelé Madagaskaru často jdou za šamany a myslí si, že je dokážou vyléčit. Musí ale jít k opravdovým lékařům, kteří je otestují. Řada těch lidí je ale negramotných a nevědí, že jsou nakažení,“ řekl BBC novinář Gaelle Borgia působící na ostrově. Dýmějový mor se dá léčit antibiotiky.

Odlesňování donutilo krysy k přesunu

Epidemie zasáhla minulý týden vesnici poblíž města Mandritsara na severozápadě země. Potvrdily to testy. Podle madagaskarského ministerstva zdravotnictví za to mohou krysy, jež vyhnalo do obydlených oblastí odlesňování ostrova. "Na Madagaskaru je v současné době epidemie moru, a to v pěti okresech (ze 112). Osmdesát šest lidí se morem nakazilo a 39 z nich na tuto chorobu zemřelo v posledních týdnech, konstatovalo ministerstvo. Už minulý rok byl na ostrově zaznamenán nejvyšší počet úmrtí na tuto nemoc na celém světě, když tu zemřelo 60 lidí.

Na Madagaskaru se ale objevily i první případy plicního moru. Způsobují ho sice ty samé bakterie, jde ovšem o mnohem nebezpečnější a nejméně běžnou formu této nemoci, jež se šíří vzduchem mezi lidmi. Pokud se neléčí, úmrtnost je vysoká - smrt může přijít do 24 hodin. 

RN5
Zdroj: ČT24/Kateřina Hubertová

Na ostrově nyní probíhá očista věznic od krys, blech a švábů, aby se zabránilo vypuknutí epidemie moru, který se dobře šíří v důsledku špatných hygienických podmínek. Panují totiž obavy, aby se nemoc nerozšířila z odlehlých oblastí i do obcí a měst, kde značně klesla životní úroveň od převratu v roce 2009. Následovala vleklá politická krize, již by mohlo ukončit druhé kolo prezidentských voleb. To se koná už 20. prosince.

Ve středověku zabil mor v Evropě přes 20 milionů lidí. Jde o bakteriální onemocnění, které z planety nikdy nezmizelo. Nyní sužuje obyvatele nejen na Madagaskaru, ale například i v Kongu. Vědci zaznamenali v tomto století také případy onemocnění v některých místech Asie, především v Číně a Afghánistánu.


Zvětšit mapu