Mandela spočinul v rodinné hrobce, po boku svých dětí a rodičů

Qunu – Kolem poledne místního času byla rakev s Nelsonem Mandelou uložena do rodinného hrobu ve vesnici Qunu, kde vyrůstal. Tělo bývalého jihoafrického prezidenta spočinulo vedle ostatků jeho rodičů a tří z jeho dětí. Předcházel tomu pohřební obřad, při kterém na Mandelu vzpomínali příbuzní, státníci a příslušníci kmene Tembu. Ceremoniál se konal ve velkém stanu postaveném výhradně pro tento účel a zúčastnilo se ho na 4 500 hostů. Nechyběli mezi nimi britský princ Charles, monacký kníže Albert II. či americká moderátorka Oprah Winfreyová.

Rakev zabalenou do státní vlajky přivezli na lafetě vojáci, mezi nimiž byli i nejvyšší důstojníci. Při smutečním obřadu vedle ní usedli Mandelovi nejbližší. V čele stanu bylo vyvýšené řečniště olemované dvěma řadami vysokých bílých svící (bylo jich celkem 95, stejně jako roků Mandelova života), za nimi portrét usmívajícího se exprezidenta.

Obřad moderoval stejně jako úterní tryznu na fotbalovém stadionu v Johannesburgu Cyril Ramaphosa z vládního Afrického národního kongresu, který Mandela kdysi vedl.

„Když oslavujete Mandelu, tak můžete dělat, cokoliv vás napadne. Když chcete brečet, tak brečte. Můžete zpívat, skákat, dělejte, cokoliv chcete. Klidně i křičte. Nejdůležitější ale je, aby ve vás zůstalo poselství, které tu zanechal. Všichni bychom měli jít v jeho šlépějích,“ prohlásil Gwende Mantashe, generální tajemník Afrického národního kongresu.

„Sbohem, můj milovaný bratře, můj učiteli, můj vládce. Sešli jsme se tady, abychom vzdali hold tobě i tvým ideálům. Když jsi odešel, ztratil jsem bratra a teď je můj život prázdný a já se nemám na koho obrátit,“ řekl při loučení s Mandelou jeho přítel a spoluvězeň Ahmed Kathrada.

Vojáci poté převezli rakev na lafetě k místu pohřbení, odebrali z ní Mandelovy řády a ocenění a sundali z ní vlajku. Po krátké modlitbě nad místem přelétly vrtulníky se státními vlajkami a stíhací letouny jihoafrického letectva.

Samotné uložení Mandelových ostatků do země bylo už jen rodinnou záležitostí – příbuzní si nepřáli, aby obřad snímaly kamery. „Rodina dala najevo, že chce, aby byl pohřeb výhradně rodinný. Nechtějí, aby jej přenášely televizní kamery, nepřejí si, aby lidé viděli, jak bude tělo ukládáno do hrobu,“ sdělila vládní mluvčí Phumla Williamsová. Tělo bylo uloženo v rodinném hrobě v Qunu, vesnici, kde Mandela strávil část dětství a přál si tam být pohřben.

Součástí rodinné piety byly i tradiční obřady kmene Tembu, k nimž patří porážka vola, jehož uvařené maso pak muži kmene pojídají, aby doprovodili duši zemřelého k předkům. Právě z tohoto kmene světoznámý bojovník proti apartheidu pocházel. K tradičním zvykům patří třeba i to, že kromě státní vlajky Mandelovo tělo přikryje ještě kůže z leoparda. Jako syn náčelníka má na takovou poctu nárok.

Mezi hosty ceremoniálu se kromě výše jmenovaných zařadil také americký reverend Jesse Jackson, několik afrických státníků (například prezidentka Malawi Joyce Bandová či lesothský král Letsie III.), herec Forest Whitaker či miliardář Richard Branson. Brzo ráno do Qunu dorazil i arcibiskup Desmond Tutu, který byl Mandelovým druhem v boji proti apartheidu a o jehož účasti se ještě včera spekulovalo.

Nelson Mandela zemřel 5. prosince ve věku 95 let. Postupně se s ním rozloučila celá země a mnoho zahraničních hostů, jak při pietní ceremonii na fotbalovém stadionu v Johannesburgu, tak u rakve vystavené tři dny ve vládním sídle v hlavním městě Pretorii. Dnešním pohřbem desetidenní státní smutek končí.