Košice jako město kultury končí. Vzdát se jí ale nechtějí

Bratislava - Košice se loučí s titulem Evropské hlavní město kultury 2013. Metropole východního Slovenska letos hostila na tři tisíce akcí a investovala miliony eur do obnovy většiny čtvrtí. Teď radnice vymýšlí, na co bude známé osobnosti i běžné návštěvníky lákat napříště.

Hudba zněla Košicemi celý rok. Vážná hudba, pop i vystoupení, která město ještě nevidělo - a už vůbec ne v synagoze. Koncert Světlo porozumění probíhal současně v kostele i synagoze. V Praze má už osmiletou tradici, na východě Slovenska to ale byla novinka.

Právě projekty jako tento měly letos v Košicích dveře otevřené. Město podporovalo mnoho umělců, kteří nepatří k hlavnímu proudu. „Program byl vyrovnaný mezi všemi druhy umění – divadlo, tanec, literatura, výtvarné umění, nová média, ale i multižánrová představení,“ shrnuje umělecký ředitel projektu Košice 2013 Vladimir Beskid. Košice ujišťují, že kultura s koncem roku z města nezmizí.

Košice 2013
Zdroj: ČT24

Projekty se neudrží, varují kritici

Město také investovalo desítky milionů eur do obnovy svých částí. Například ze zanedbaných kasáren v centru jsou výstavní prostory. Peníze mířily i na panelová sídliště - ze starých výměníkových stanic jsou kulturní centra.

Ladislav Rovinský ze Spolku na podporu zkrášlování Košic ale tvrdí, že jsou to vyhozené peníze - mnohé projekty podle něj byly úmyslně předražené a navíc budou v příštích letech potřebovat dotace, jinak se neuživí. „Jsem přesvědčený, že výměníky dřív nebo později skončí jako hospody,“ tvrdí.

Kritikům se nelíbí ani to, že město přijalo sponzorský dar od společnosti, která chce v okolí města těžit uran. Vnímají to jako snahu koupit si přízeň radnice, která zatím těžaře odmítá.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)