Kim Čong-unova teta se zatím bát nemusí

Pchjongjang - V Severní Koreji jmenovali tetu vůdce Kim Čong-una do výboru, který organizuje pohřeb vysoce postaveného člena vládnoucí Korejské strany práce. Vyplývá z toho, že Kim Kjong-hi zatím nehrozí, že by ji bezprostředně mohl stihnout osud jejího manžela, který minulý týden kvůli velezradě skončil na popravišti.

O tom, co stihne Kim Kjong-hi, se zatím jenom spekulovalo. Je to mladší sestra zemřelého otce nynějšího vůdce Kim Čong-ila a podle některých zpráv má zdravotní obtíže.

V sobotu se její jméno objevilo mezi jmény dalších významných osob, které tvoří pohřební výbor pro zemřelého významného člena strany. Výbor má asi 50 členů a jméno Kimovy tety bylo na šestém místě.

Její manžel Čang Song-tchek zastával funkci místopředsedy Komise národní obrany a patřil mezi nejmocnější muže v zemi. Po smrti Kim Čong-ila koncem roku 2011 pomáhal teprve třicetiletému Kim Čong-unovi při upevňování moci. Podle analytiků se svou manželkou ve skutečnosti Severní Koreji vládl. V pondělí však KLDR oznámila, že byl sesazen ze svých funkcí, protože vedl „kontrarevoluční frakci“.

Kim Kjong-hi je 67 let, vede organizační oddělení Korejské strany práce a má také generálskou hodnost. Dle analytiků citovaných agenturou AP není vyloučeno, že dala souhlas k sesazení manžela z funkcí, avšak nikoli k popravě.

Kim a Čang se vzali v roce 1972, ale v minulých letech už manželství nefungovalo. Jejich jediná dcera dle jihokorejských médií spáchala za studií v Paříži v roce 2006 sebevraždu. Pokud jí to zdraví dovolí, měla by se Kim Kjong-hi objevit v úterý mezi vysokými představiteli na akcích pořádaných k druhému výročí úmrtí Kim Čong-ila.