Rok od brutálního znásilnění indické dívky: V zemi se změnilo jen málo

Dillí – Před rokem byla v indickém Dillí brutálně znásilněna třiadvacetiletá studentka medicíny. Těžkým zraněním podlehla 29. prosince. Znásilnění vyvolalo po celé Indii protesty a zaměřilo pozornost na vysoký počet případů násilí proti ženám. Za hromadné znásilnění a vraždu vynesl soud v září nad čtyřmi muži rozsudek smrti. Případ vyvolal protesty po celé zemi. Indie se od té doby snaží ženy před násilím lépe chránit.

Skupina šesti útočníků vlákala 16. prosince 2012 do autobusu v Dillí mladou ženu a jejího přítele, kteří se vraceli z kina. Ženu skoro hodinu v jedoucím vozidle brutálně znásilňovali, muže krutě zbili a pak oba nahé vyhodili na silnici. Studentka po dvou týdnech zraněním, která jí útočníci způsobili mimo jiné železnou tyčí, podlehla v nemocnici v Singapuru.

Nejmladšího z útočníků, jemuž bylo v době činu 17 let, soud pro nezletilé letos v srpnu odsoudil k tříletému trestu odnětí svobody. Šlo o maximální možný trest, který vzhledem k věku obžalovaného připouštěl zákon. Šestý muž, řidič autobusu a údajný vůdce gangu, byl v březnu nalezen v cele mrtvý. Prý spáchal sebevraždu.

Indové na dívku nezapomněli

Indové si připomínají rok od znásilnění studentky
Zdroj: ČTK/AP/Tsering Topgyal

Dnes se v u pomníku oběti koná v Dillí řada pouličních akcí. Jedna z manifestací byla svolána na autobusovou zastávku, kde dívka osudného večera do autobusu s násilníky nastoupila. Další pamětní průvod začíná v nákupním centru, kde napadená dívka se svým přítelem navštívila před rokem kino, a končí na křižovatce, kde útočníci dvojici vyhodili z autobusu.

„Toto datum musí být připomínáno… aby se lidé dál shromažďovali a žádali zajištění bezpečnosti žen,“ prohlásil otec zemřelé dívky. „Tato událost nešokovala jen nás, ale celý svět,“ dodal.

V reakci na otřesný případ Indie zpřísnila tresty pro násilníky a zavedla speciální krizovou linku. Ani tak ale není v Indii vyhráno – lidé si čím dál víc uvědomují, že na podobné případy je potřeba neustále upozorňovat. „Jsem tady, protože mám matku, sestru, přítelkyni, které nejsou v bezpečí. Ani moje žena nebo dcera v budoucnosti nemusejí být v bezpečí,“ říká účastník piety Sandíp Kumar.

Znásilnění sice neubývá, ženy se ale čím dál míň bojí podávat trestní oznámení. Od ledna do října úřadům nahlásily přes tisíc případů. Země také zavádí nové zákony, třeba zkrácené trestní řízení pro sexuální násilníky. Tresty navíc nově hrozí i za stalking, šmírování a sexuální harašení.

Indie si připomíná brutálně znásilněnou dívku (zdroj: ČT24)