Evakuace na Harvardu, v kampusu se bomby nenašly

Boston (USA) - Ve čtyřech budovách kampusu Harvardovy univerzity se nakonec výbušniny nenašly. Podle zpravodaje ČT Martina Řezníčka šlo nejspíš o planý poplach. Informaci měl od jednoho z policistů na místě. V areálu proběhla evakuace, o čemž informovala univerzita na Twitteru. Kampus jedné z nejprestižnějších univerzit v Americe se nachází na rušném předměstí Bostonu.

Dotčené objekty včetně vědeckého centra v Cambridge ve státě Massachusetts byly evakuovány. Na místo z preventivních důvodů dorazila sanitka a v areálu zasahovala jak univerzitní, tak i městská policie, ale i FBI. Nic podezřelého ovšem policisté nenašli. Budovy byly proto po několika hodinách opět zpřístupněny.

„Po deváté hodině ranní byli studenti a zaměstnanci univerzity informováni, že ve čtyřech objektech univerzity může být bomba – ta se ale zatím nenašla, stejně jako žádné výbušniny. Zatím se neví, jestli šlo o planý poplach nebo nahlášení bomb mělo nějaký reálný základ,“ konstatoval Řezníček odpoledne. Televize CNN později s odvoláním na policejní zdroje oznámila, že zřejmě opravdu šlo o planý poplach.

Telefonát Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Nyní probíhají na škole v této době závěrečné zkoušky. Ozývají se proto hlasy, že se nějakému ze studentů kupříkladu nezamlouval termín zkoušky, a proto nahlásil bombu. Podobný případ se podle Řezníčka odehrál minulý týden ve Washingtonu.

  • Dnešní poplach na Harvardově univerzitě je posledním v řadě bezpečnostních problémů na amerických školách.
  • V pátek student střední školy v Coloradu těžce postřelil svého spolužáka a spáchal sebevraždu.
  • V listopadu byl skoro celý den uzavřen areál Yaleovy univerzity ve státě Connecticut po anonymním telefonátu, který varoval, že na kampus míří útočník odhodlaný zabíjet. Policisté později dospěli k závěru, že šlo o falešný poplach.


Zvětšit mapu