Jihoafrický tlumočník se prý před 10 lety podílel na upálení dvou zlodějů

Johannesburg – Násilná minulost prý provází kontroverzního jihoafrického tlumočníka do znakové řeči Thamsanqu Jantjieho, který neblaze proslul zmateným výkonem na tryzně za zesnulého exprezidenta Nelsona Mandelu. Jantjie, označovaný médii za podvodníka, byl ve skupině lidí, kteří před lety kvůli krádeži upálili dvojici mužů.

Podle jednoho ze svých příbuzných a trojice svých přátel zadržel Jantjie v roce 2003 spolu s dalšími lidmi dva muže s kradenou televizí. Dvojici poté skupina dala na krk pneumatiky, které zapálila. Jantjie se prý na rozdíl od ostatních za tento čin nikdy před soudem nezodpovídal, neboť ho úřady kvůli duševnímu stavu uznaly nezpůsobilým pro proces. Více než rok strávil v léčebně. „To, co nazýváte spravedlností davu, bylo věcí komunity. Já jsem u toho byl,“ řekl Jantjie o incidentu v rozhovoru pro johannesburský nedělník Sunday Times.

Thamsanqa Jantjie
Zdroj: ČTK/AP/Itumeleng English

Kauza „falešného tlumočníka“ v médiích i na sociálních sítích obletěla svět. Úřady nyní zjišťují, kdo Jantjieho jako tlumočníka najal. Jihoafrická republika čelí kritice, že nedostatečně zajistila bezpečnost světových představitelů, kteří se na pietní akt do Johannesburgu sjeli.

Jantjie například ve čtvrtečním rozhovoru pro média bez podrobností uvedl, že v minulosti býval „hodně“ násilný a že strávil 19 měsíců v ústavní léčebně. Za příčinu svých problémů označil schizofrenii, která se u něj během smutečního ceremoniálu opět projevila.

Vydáno pod