Ukrajinská vláda má namále, Kličko chce kandidovat na prezidenta

Kyjev – Ukrajinská vláda by měla doznat velkých změn - jestli vůbec přežije. Vládní Strana regionů totiž podpořila požadavek opozice. Kabinet by se měl obměnit až z devadesáti procent. Statisíce Ukrajinců již několik týdnů protestují proti rozhodnutí vlády odložit podpis dohody o přidružení země k Evropské unii. Demisi premiéra Mykoly Azarova, ministra vnitra Vitalije Zacharčenka a řady dalších členů kabinetu požaduje opozice od brutálního policejního zásahu na konci listopadu. Vůdce ukrajinské opoziční strany UDAR Vitalij Kličko se mezitím definitivně rozhodl kandidovat v příštích prezidentských volbách.

Opoziční lídr Kličko se už vzdal titulu profesionálního mistra světa v boxu. Zároveň vyjádřil názor, že opozice rozdělená do několika politických stran by měla postavit společného prezidentského kandidáta. „Jen spojeným úsilím máme možnost postavit se nynější státní moci. Pokud to nedokážeme, objeví se mnoho 'technických' kandidátů, kteří nám vezmou hlasy,“ konstatoval Kličko. Volby čekají Ukrajince počátkem roku 2015. Všeobecně se očekává, že dosavadní prezident Janukovyč bude post obhajovat.

Rozsudek smrti nad ukrajinskou vládou?

V médiích se objevila nepotvrzená informace, že pro demisi celé Azarovovy vlády bude hlasovat až stovka poslanců Strany regionů, což by spolu s hlasy z opozičního tábora stačilo k vyslovení nedůvěry. Podle některých ukrajinských komentátorů jde prakticky o „rozsudek smrti“.

Prezident Janukovyč už v minulých dnech oznámil, že osoby odpovědné za neúměrný policejní zákrok budou potrestány. Částečně svůj slib splnil, když o víkendu odvolal kyjevského starostu Oleksandra Popova. Trestně stíháni jsou navíc i další tři vysoce postavení úředníci městské správy a státní policie.

Za problémy s asociační smlouvou mají „padat hlavy“

Ukrajinský prezident také naznačil, že trestu neujdou ani úředníci zodpovědní za přípravu textu asociační smlouvy s Evropskou unií. Tu prezident v listopadu na poslední chvíli odmítl podepsat k velkému překvapení bruselské exekutivy a ukrajinské opozice.

Média po prezidentově hrozbě začala spekulovat, že s úřadem se rozloučí ministr hospodářství Ihor Prasolov, ministr zahraničí Leonid Kožara a ministr průmyslu Mychajlo Korolenko. Jejich proviněním prý bylo, že prezidenta včas neupozornili na úskalí spojená s podpisem asociační smlouvy.

Brusel nechává Ukrajině otevřené dveře

Ministři zahraničí unie dnes při svém bruselském jednání poobědvali právě s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. „Debata s Lavrovem byla otevřená a přátelská. Rusko zůstává strategickým partnerem Evropské unie při řešení velkých problémů. Ale samozřejmě u některých témat, jako je Ukrajina, ty názory byly rozdílné,“ okomentoval schůzku český ministr zahraničí v demisi Jan Kohout.

Eurokomisař Štefan Füle pak šéfům unijních diplomacií vysvětloval svůj nedělní krok: o víkendu na internetu oznámil, že pro rozporuplné signály z Kyjeva byly pozastaveny rozhovory s ukrajinskou vládou o cestě k podpisu a o případné pomoci unie Ukrajině v jejích ekonomických těžkostech. Podle Kohouta svůj krok Füle ministrům zdůvodnil. „Některé (ukrajinské) požadavky, ať už se jednalo o revizi textu asociační smlouvy, nebo ekonomické požadavky typu kompenzací za implementaci v tuto chvíli nejsou akceptovatelné,“ řekl ministr.

„Byla to první schůzka po summitu ve Vilniusu, kde jsme si mohli vyměnit názory na poslední vývoj. Jasný konsenzus byl v tom, že unie by měla podporovat proevropské snahy a nechat Ukrajině dveře otevřené. Zároveň by měla být Evropská unie víc vidět na Ukrajině, aby tam byla lepší komunikace. EU by měla přemýšlet třeba o evropském domu.“

Proevropští aktivisté v Kyjevě
Zdroj: ČTK/AP Photo/Sergei Grits

Centrum Kyjeva dál okupují aktivisté opozice

Na náměstí Nezávislosti, které se změnilo v hlavní základnu opozičních demonstrantů, je trvale ve dne i v noci kolem pěti tisíc lidí. Podle ukrajinských médií přišlo včera do centra města demonstrovat svou podporu pro sblížení země s Evropou přes 200 tisíc lidí.

Prozápadní opozici přijel o víkendu na Ukrajinu podpořit i český exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Skláníme se před vaší odvahou, že nejen snášíte hlad a chlad, ale že vydržíte také represe proti vám,“ řekl podle serveru Schwarzenberg na ústředním kyjevském náměstí. Je prý nadšen tím, jak shromáždění lidé demonstrují pokojně (o Schwarzenbergovi v Kyjevě více zde).

V Mariinském parku, jen několik set metrů od náměstí Nezávislosti, se včera zase shromáždilo několik desítek tisíc lidí, kteří přijeli z východních ruskojazyčných regionů podpořit Janukovyče.