Poláci se zlobí. Moskva má rakety u hranic s NATO

Moskva - Rusko rozmístilo u hranic s NATO deset mobilních taktických raket Iskander-M. Informaci přinesl německý deník Bild a potvrdilo ji ruské ministerstvo zahraničí. Obavy už vyjádřilo Polsko, které chce o věci jednat se členy NATO i Evropské unie. Moskva trvá na tom, že neporušuje žádné mezinárodní dohody. Nejmenovaný zdroj z velení ruské armády navíc listu Izvestija sdělil, že rakety jsou v Kaliningradské oblasti už rok a půl. Rozruch ale začal až nyní.

Podle Bildu mohou rakety s dosahem asi 500 kilometrů nést konvenční či jaderné hlavice. Zasáhnout dokážou prakticky kterýkoli cíl na území Polska. Z Kaliningradské oblasti do Berlína je to vzdušnou čarou 527 kilometrů. Ruský krok má být údajně odpovědí na budování amerického protiraketového štítu.

Vše funguje, hlavně klid, reagují Rusové

Ruské ministerstvo zahraničí nejdříve odmítlo zprávy komentovat, později se k nim ale vyjádřilo ministerstvo obrany. Jeho mluvčí Igor Konašenkov potvrdil, že raketové komplexy v oblasti skutečně stojí, kde přesně ale neřekl. „Jejich rozmístění neodporuje žádným mezinárodním dohodám,“ citovala Konašenkova agentura Interfax.

Podle nejmenovaného zdroje jsou Iskandery v oblasti již rok a půl. „Všechno tam funguje normálně. Je nepochopitelné, proč německá média vyvolávají paniku,“ uvedl zdroj pro deník Izvěstija.

Zprávy o ruských raketách značně rozladily Poláky

„Plány na rozmístění nových raket Iskander-M v Kaliningradu jsou znepokojující,“ uvedlo v prohlášení polské ministerstvo zahraničí. Varšava prý nemá z Moskvy žádné oficiální informace o raketových systémech v této ruské exklávě a zprávy médií o jejich rozmístění prověřuje. Polsko hodlá celou záležitost probrat na půdě NATO a Evropské unie.

Dmitrij Medvěděv
Zdroj: ČT24

O možnosti rozmístit Iskandery jako reakci na americkou protiraketovou obranu hovořil už v roce 2011 tehdejší ruský prezident a nynější premiér Dmitrij Medvěděv. Vysoce mobilní a mimořádně přesná raketa, označovaná v NATO jako SS-26 Stone, má přesnost zásahu kolem pěti metrů a doba přípravy k jejímu odpálení je maximálně čtvrt hodiny.

Vydáno pod