OBRAZEM: KLDR po dvou letech opět roní slzy pro mrtvého Kima

Pchjongjang - Druhé výročí smrti vůdce Kim Čong-ila si připomíná celá Severní Korea. Pokračovatel dynastie Kimů, Kim Čong-un, se nedávno zbavil jednoho z nejmocnějších mužů v zemi - svého strýce Čang Song-tcheka. Ten byl podle analytiků tím, kdo KLDR ve skutečnosti vedl. Nejvyšší představitelé KLDR v rámci výročí slíbili mladému vůdci věrnost. Kimova teta ale na ceremoniálu chyběla.

Přípravy na druhé výročí smrti bývalého vůdce zabraly dost času. Vojáci nacvičovali slavnostní pochod před gigantickým mauzoleem uchovávajícím těla Kim Ir-sena a Kim Čong-ila. Připomínka výročí musela být velkolepá. 

Podobné události přitom kromě pompézních oslav provázejí zkoušky zbraní nebo nové výhrůžky sousedům. V těch je zběhlý i současný vůdce Severní Koreje, asi třicetiletý Kim Čong-un. Už po roce vlády vedl svou zemi vstříc jadernému konfliktu. 

Mladý severokorejský vůdce byl dnes v centru pozornosti mezi tisícovkami vysokých představitelů na ceremoniálu věnovaném jeho zesnulému otci v metropoli Pchjongjangu. Na záběrech severokorejské státní televize bylo vidět, jak Kim sedí zasmušile uprostřed pódia pod gigantickou malbou znázorňující rudou vlajku s portrétem usmívajícího se Kim Čong-ila.

Kimovy čistky zbavily svět iluzí

S nástupem Kim Čong-una svět doufal v ekonomické reformy a postupné uvolňování režimu. Místo toho nejmladší z Kimů převzal pevně otěže a začal se zbavovat nepohodlných lidí. Před pár dny nechal popravit svého kdysi mocného strýce, který mu po nástupu do funkce pomáhal. Ve skutečnosti ale podle analytiků vládl zemi právě Čang Song-tchek. Osudným se mu mohly stát reformy inspirované Čínou, které prosazoval i doma.

Radim Vaculovič, editor ČT

„Dle mého názoru teď dochází spíš k utužení režimu. Když Kim Čong-un nastoupil po svém otci, nebylo jisté, jestli si tu pozici vybuduje. Nebyl to nejstarší syn – naopak nemanželský a třetí v pořadí. Z této pozice si musel vybudovat respekt, že ho komunistická strana vůbec bude brát.“

Náhlá poprava ukazuje, jak je režim Kim Čong-una nestabilní. „S novým vůdcem přišly tvrdší časy. Dříve odstavení od moci nebylo veřejně provázeno popravami, nicméně ti lidé mohli skončit v pracovních táborech,“ říká analytik Asociace pro mezinárodní otázky Michal Vodrážka. Aby uklidnil nespokojence, může korejský vůdce přijít s něčím nepředvídatelným - třeba s další jadernou zkouškou. Na svém kontě jich má už několik.

Podle agentury Reuters se nejbližším Kimovým poradcem stal Čche Rjong-he, funkcionář vládnoucí Korejské strany práce, který se pohybuje v blízkosti Kimovy rodiny již několik desítek let. V pondělí přednesl projev před vojáky severokorejské armády, kteří do mauzolea Kumsusan přišli složit hold Kim Čong-ilovi a slíbit věrnost jeho synovi. Nepochybná je rovněž moc předsedy parlamentu Kim Jong-nama, který podle BBC na dnešním slavnostním obřadu seděl na pódiu vedle vůdce Kim Čong-una.