Pohled do duše nacisty Rosenberga: Deníky připadly muzeu v USA

Washington - Muzeum holocaustu ve Washingtonu získalo deníky nacistického ideologa Alfreda Rosenberga. Čtyřsetstránkový dokument zmizel během Norimberského procesu a objevil se až letos. Deníky přinášejí podrobnosti plánu na vyhlazení Židů v Evropě. Muzeum doufá, že materiály pomohou odhalit nové informace o vztazích Rosenberga s nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem. Rosenberg, označovaný za „mozek antisemitismu“, byl po válce popraven jako válečný zločinec.

Osobní deníky jednoho z nejvlivnějších členů NSDAP byly více než 60 let považovány za ztracené. Našly se až letos v létě v americkém státě Delaware. Jde o tu část zápisků, které do USA převezl hlavní prokurátor Norimberského procesu Robert Kempner.

Stovky stran zápisků pravděpodobně pocházejí z pozůstalosti Kempnera nebo jeho tajemníka. Popisují události z let 1936 až 1944. Muzeum věří, že odhalí nové poznatky o setkáních Rosenberga s Hitlerem. Například 2. dubna 1942 si Rosenberg po večeři s Hitlerem zapsal výrok nacistického vůdce: „Rosenbergu, teď nastala tvá velká chvíle.“ Texty přinášejí podrobnosti o plánech na vyhlazení Židů v Evropě. Rosenberg se například euforicky vyjadřuje o konferenci na toto téma.

Nalezené stránky Rosenbergova deníku
Zdroj: ČT24

Odborníci mají z nálezu radost

„Pochopíte jeho (Rosenbergovu) duši i to, jak přemýšlel. Jsou to pochody velmi dogmatického člověka, který byl hodně vzdálený od reality. Neohlížel se na ostatní a byl přesvědčený, že jeho víra je správná, bude správná a nezmění se za žádných okolností,“ podotkl historik Jürgen Matthäus.

Tallinnský rodák Alfred Rosenberg byl fanatický antisemita. S Adolfem Hitlerem se seznámil v roce 1919 a připojil se k jeho hnutí. Z jeho spisů jako Nemorálnost v talmudu (1920) nebo Protistátní sionismus (1922) čerpala inspiraci Hitlerova Národně socialistická německá dělnická strana (NSDAP). Jeho pseudofilosofický pamflet Mýtus 20. století (1930) byl oslavou antisemitismu a rasového boje a stal se jedním z teoretických základů nacistického učení i programu NSDAP.

Po začátku 2. světové války bylo Rosenbergovým úkolem organizovat loupeže uměleckých objektů, jako byla jantarová komnata v Carském Selu u Petrohradu. Po přepadení Sovětského svazu prosazoval strategii vyhladovění milionů civilistů na obsazených územích. V roce 1941 jej Hitler jmenoval ministrem pro okupovaná východní území. V této funkci napomáhal k deportacím a vyvražďování milionů Židů.

Alfred Rosenberg
Zdroj: ČT24/ČTK

Lítost nepřišla ani krátce před smrtí

Před Norimberským tribunálem Rosenbergovi přitížily i citace z jeho vlastních deníků. Lítost neprojevil a v říjnu 1946 byl odsouzen k trestu smrti a popraven. Pár minut před smrtí odmítl i duchovní útěchu. „Ne, děkuji,“ řekl faráři.