Šéf americké polygamistické sekty vládne i zpoza mříží

Colorado City (USA) - I když už je vůdce americké polygamní sekty Warren Jeffs několik let za mřížemi v texaské cele, stále tahá za nitky na nejvyšších místech. Muže, který za znásilňování nezletilých dívek dostal doživotí, i na dálku na slovo poslouchají jeho následovníci v Colorado City. Jsou mezi nimi nejen politici, ale i policisté.

V době největší slávy Jeffse slepě následovalo víc než 10 tisíc lidí. Šéf Fundamentalistické církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů například rozhodoval o tom, kdo bude chodit do školy i kdo si koho vezme. Pro své věřící byl jediným vůdcem a zůstává jím i na dálku. Chod pětitisícového města řídí z vězení prostřednictvím dopisů.

„Pokud našeho pána napadá, kdo by měl úřad vést, byli bychom vděční, kdyby nám dal jasně najevo jméno jím vybraného nástupce,“ psal mu například bývalý starosta Colorado City George M. Alfred. Jeffse ale prý moc neposlouchal, a proto musel odejít. Podobný osud potkal i politiky i v okolních městech. „Pokud proroka zklamou, okamžitě je zbaví funkce. Proto je na radnici tolik stohů rezignací,“ říká Willie Jessop, bývalý člen Fundamentalistické církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů.

Kromě možné korupce teď arizonští vyšetřovatelé prošetřují i údajnou šikanu. Policisté i úředníci prý terorizují místní, kteří vyznávají jinou víru. Dokázat to mají zabavené dopisy a bývalí členové sekty, kterým se podařilo odejít. „Probíhá několik soudních sporů, někteří lidé se město snaží srazit na kolena. Byl bych rád, aby nám náš pán řekl, jak daleko máme v tomto boji zajít,“ psal také například Jeffsovi exstarosta Alfred. V pevně semknuté komunitě nikdo uvedená podezření komentovat nechce.

Stoupenci Warrena Jeffse
Zdroj: ČT24

Sekta Fundamentalistické církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů se odštěpila od oficiální mormonské církve poté, co ta se v roce 1890 pod tlakem vládních orgánů vzdala mnohoženství. Od té doby je sekta v konfliktu s americkými zákony, které polygamii nedovolují. Jeffs s devíti ženami a 62 dětmi přitom hlásal, že polygamie je cestou k ráji. Sekta má asi 10 tisíc členů, z nichž většina žije na pomezí Utahu a Arizony v polygamních domácnostech. V roce 2003 Jeffs založil kolonii své sekty v Texasu. O pět let později provedla policie v sídle razii, při níž našla mimo jiné skrytý chrám s kultovním lůžkem. Jeffs už je osmým odsouzeným mužským členem sekty a dostal z nich nejtvrdší trest.

Jestli se Jeffs do Colorada City někdy vrátí, zatím jasné není. O předběžné propuštění může požádat nejdřív v roce 2038, kdy mu bude 87 let. Jeho ovečky ale naději neztrácejí.

Horizont 24: Šéf sekty vládne i zpoza mříží (zdroj: ČT24)
Vydáno pod