Evropa i USA evakuují své občany z neklidného Jižního Súdánu

Juba/Londýn – Velká Británie, Německo i Spojené státy americké evakuují své občany z Jižního Súdánu. Reagují tak na nepokoje, které v posledních dnech zmítají touto nejmladší zemí světa a při kterých od konce minulého týdne zemřelo několik set lidí. Před cestami do Jižního Súdánu varuje i české ministerstvo zahraničí.

Jihosúdánské boje začaly v neděli v metropoli Juba a do dneška se rozšířily do ostatních částí země včetně města Bor, které bylo dějištěm etnických masakrů v roce 1991. V konfliktu se sváří vojáci věrní prezidentu Salvovi Kiirovi a příznivci viceprezidenta Rieka Machara. Prezident v pondělí Machara obvinil z pokusu o státní převrat a v metropoli vyhlásil dvanáctihodinový zákaz nočního vycházení. Machar popírá, že mu šlo o svržení vlády – zároveň však jeho stoupenci zbavili vládní kontroly již zmíněné město Bor na východě země. Machar dnes vyzval vojsko ke svržení současné hlavy státu.

Jen od neděle zemřelo v zemi 500 lidí a západní státy se nyní uchýlily k evakuaci svých občanů; jak informovalo britské ministerstvo zahraničí, Londýn vyslal do centrální Afriky letadlo, které má Brity dopravit do bezpečí. Podle rozhlasové stanice Deutsche Welle (DW) z Jižního Súdánu odcestovalo také asi 160 Němců včetně tří spolupracovníků DW. Spojené státy začaly své občany stahovat již ve středu.

Ropa proudí, uklidňuje vláda

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se obává, že boje, které se nyní odehrávají v Jižním Súdánu, se budou šířit do okolních států. Experti rovněž varují, že současné nepokoje mohou přerůst v občanskou válku. Do země proto dnes zamíří ministři zahraničí několika afrických států, aby pomohli konflikt ukončit.

Jižní Súdán je nejmladší zemí světa. Vznikl v roce 2011 osamostatněním od zbytku Súdánu. Od té doby se mu ale nepodařilo ustavit stabilní vládu a na ropu bohatá země je etnicky a politicky rozdělená. Na produkci ropy ale podle vlády nemají současné boje žádné dopady. „Na ropných polích se nebojuje. Je tam klid. Ropa proudí jako obvykle,“ oznámil ministr informací Michael Makuei Leuth.

České ministerstvo zahraničí kvůli ozbrojeným střetům varovalo před cestami do Jižního Súdánu. Zároveň důrazně doporučilo českým občanům, kteří v této zemi pobývají, aby respektovali nařízení a pokyny místních úřadů, sledovali bezpečnostní situaci a zachovávali maximální obezřetnost.

Do sídla mise OSN ve městě Akobo ležícím několik set kilometrů od Boru pronikli mladí příslušníci druhého největšího jihosúdánského etnika Lou Nuer, kteří pronásledovali skupinu lidí ukrývající se uvnitř. Podle mluvčího OSN Farhana Haka došlo k boji. „Obáváme se obětí na životech, nemůžeme je ale potvrdit,“ řekl mluvčí.