Putin: Chodorkovskému udělím milost

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin hodlá v nejbližší době udělit milost bývalému ropnému magnátovi Michailu Chodorkovskému. Tomu ještě zbývá osm měsíců do odpykání téměř osmiletého trestu vězení za daňové úniky, praní peněz a údajné krádeže ropy. Jeho advokáti přitom popírají, že by o milost žádal.

„Michail Borisovič Chodorkovskij měl v souladu se zákonem napsat příslušný dokument - žádost o milost. Dlouho tak neučinil, nedávno mě ale o omilostnění požádal,“ prohlásil ruský prezident. Svou podmínku, po jejímž splnění by Chodorkovského omilostnil, přitom definoval už před dvěma lety: oligarcha by musel požádat o odpuštění a „účinně přiznat svou vinu“. Dnes řekl, že se na něj vězeň obrátil v dopise a žádost o milost vysvětloval humanitárními důvody - má nemocnou matku. Marina Chodorkovská novinářům řekla, že o žádosti svého syna nic neví, pokud ji ale Putinovi poslal, jeho rozhodnutí podporuje.

Putin svůj záměr omilostnit Michaila Chodorkovského oznámil na závěr své více než čtyřhodinové tiskové konference, kterou tradičně pořádá na konci roku. Zde také zároveň v rozporu s ministerstvem obrany řekl, že o kontroverzním umístění raket na rusko-polských hranicích dosud nebylo rozhodnuto (čtěte víc). „Strávil ve vězení více než deset let. To je dlouhá doba. Myslím, že je třeba rozhodnout (o udělení milosti). V nejbližší době bude této žádosti vyhověno,“ slíbil šéf Kremlu nejznámějšímu ruskému vězni. 

Chodorkovského advokáti ovšem popírají, že by jejich klient Putina odprošoval. „O milost nežádal a nemáme informace o tom, že by tak někdo učinil jeho jménem, ačkoli za ty roky zde byly takové žádosti od řady lidí,“ uvedl vězňův právní zástupce Vadim Kljuvgant. Potvrdil, že Putin může Chodorkovského amnestovat i bez žádosti o milost.

„Máme dopis s jeho podpisem,“ odpověděl na dotaz novinářů ohledně žádosti o milost mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. O termínech propuštění Chodorkovského odmítl spekulovat, omezil se na prohlášení, že se tak stane v nejbližší době. Podle ruských právních expertů lze očekávat, že Chodorkovskij vyjde na svobodu v příštích dnech, oslavovat Nový rok by prý mohl už doma. „Žádné zvláštní úkony nejsou zapotřebí. Vyjde prostě dekret o amnestii a člověk je na svobodě. Prezident projevil svou vůli, jeho rozhodnutí nabývá platnosti okamžitě,“ řekl novinářům Kljuvgant.

Putin si nemyslí, že by na Chodorkovského znovu padl pohled justice

Ještě počátkem měsíce navíc média informovala o tom, že by se Chodorkovského pobyt za mřížemi mohl prodloužit kvůli obvinění z dalších trestných činů; zástupce generálního prokurátora Alexandr Zvjagincev totiž uvedl, že probíhá vyšetřování případů, ve kterých Chodorkovskij rovněž figuruje, a je velká pravděpodobnost, že opět skončí před soudem. Jednat by se mělo o případy praní špinavých peněz ve výši 200 miliard korun.

Putin dal ovšem najevo pochybnosti o údajně chystaném třetím procesu s Chodorkovským. Prohlásil, že „zvláštní perspektivu“ takového případu nevidí a že nechápe, jaký by byl jeho smysl. „Nevidím, že by tam něco někomu hrozilo,“ poznamenal. Agentura ITAR-TASS v této souvislosti po Putinově oznámení poznamenala, že podle dobře informovaných zdrojů Chodorkovskij není ani obviněným ani podezřelým v takzvaném třetím procesu kolem již zaniklého koncernu Jukos. 

Hraje v milosti roli olympiáda v Soči?

O možnosti Chodorkovského cesty na svobodu se spekulovalo i v souvislosti s amnestií, kterou včera schválila Státní duma (a jíž musí ještě podpisem stvrdit Putin). Vladimir Tichomirov, hlavní ekonom vlivné ruské finanční skupiny Otkritie, v této souvislosti na začátku prosince uvedl, že jedním z motivů by mohla být i blížící se olympiáda v Soči.

„Mám tendenci být k takové amnestii skeptický, když vím, že má být Chodorkovskij propuštěn z vězení tak jako tak příští rok. Nevyloučil bych to ale jako pokus utlumit volání po bojkotu olympijských her,“ prohlásil. Do Soči se totiž kvůli stavu lidských práv v Rusku nevydá ani francouzský prezident Francois Hollande, ani jeho německý protějšek Joachim Gauck - a ani americký prezident Barack Obama (Koho vyšle Washington? Čtěte víc).

Michail CHODORKOVSKIJ: Bývalý mocný šéf koncernu Jukos byl zatčen před deseti lety na letišti v Novosibirsku. Posléze byl odsouzen k osmi letům vězení za údajné daňové úniky a zpronevěry. V roce 2010 byl odsouzen znovu, tentokrát ke třinácti letům. Trest, do něhož byl předchozí osmiletý verdikt započten, mu loni v prosinci soud snížil o dva roky. Letos v létě pak došlo ještě k dalšímu snížení o dva měsíce. Opozice a ochránci lidských práv ale vidí v někdejším oligarchovi politického vězně, který pyká za to, že si svými ambicemi rozhněval Kreml.

Vladimir Putin na bilanční tiskové konferenci
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Zpráva o brzkém propuštění Chodorkovského na svobodu se hned odrazila v růstu ruských akcií. Podle poslanců vládní strany Jednotné Rusko je žádost Chodorkovského o milost jednoznačným přiznáním viny. „Obrátil se na garanta ochrany občanských práv a ústavy a apeluje na jeho milosrdnost. Rozhodnutí bylo na prezidentovi,“ konstatoval místopředseda Státní dumy Sergej Něverov. Stejný názor vyslovil jeho kolega z vedení sněmovny Sergej Železňak.