KLDR opět hrozí útokem, tentokrát kvůli zapálené podobizně vůdce

Pchjongjang – KLDR nečekaně pohrozila útokem na Jižní Koreu poté, co skupinka jihokorejských aktivistů a severokorejských uprchlíků v úterý demonstrativně zapálila na náměstí v Soulu podobiznu Kim Čong-una. Skupinka zároveň kritizovala porušování lidských práv a autoritářský režim v Severní Koreji. Jižní Korea ale varovala, že na jakýkoliv útok tvrdě odpoví.

Demonstranti akci uspořádali k druhému výročí úmrtí severokorejského vůdce Kim Čong-ila.  Někteří z nich údajně spálili fotografii Kim Čong-ilova syna, stávajícího severokorejského diktátora Kim Čong-una. Pchjongjang tento čin odsoudil jako „nejvyšší urážku“ a pohrozil Soulu útokem. Výhrůžku poslal severokorejský výbor národní obrany ve čtvrtek faxem jihokorejské radě národní bezpečnosti.

Jihokorejská armáda zatím prý nezaregistrovala na severokorejské straně žádné neobvyklé aktivity, nicméně i tak je připravena případný útok tvrdě odvrátit. Napětí v regionu v posledních dnech znovu vzrostlo, když mladý severokorejský vůdce Kim Čong-un nechal popravit svého strýce a donedávna druhého nejmocnějšího muže v zemi Čang Song-tcheka.

Vydáno pod