Příčina neštěstí v divadle je nejasná, statici budovu zabezpečili

Londýn – Britští vyšetřovatelé se snaží najít příčinu čtvrtečního pádu stropu londýnského divadla Apollo. Podle některých spekulací by za neštěstím mohlo stát počasí. Těsně před zřícením totiž údajně ze stropu kapala voda. Statici zatím budovu z roku 1901 zabezpečili proti dalšímu zřícení. Při neštěstí se zranilo 79 lidí, z toho devět vážně. Policie nyní musí prověřit i to, jestli někdo nepochybil při pravidelné kontrole, kterou britský zákon ukládá každé tři roky.

Když se začal při čtvrtečním představení do hlediště řítit strop, mnozí z přítomných diváků se nejdřív domnívali, že se jedná o součást inscenace. V sále, v němž bylo přítomno asi 720 lidí, pak vypukla panika a všichni se snažili vyběhnout ven. „Byl to strašný pád. Zřítila se celá část stropu. Všude byl prach. Vypadalo to, jako by se celé balkony roztříštily na lidi v přízemí,“ uvedl jeden ze svědků neštěstí. Omítka spadla ve čtvrt na deset našeho času na horní balkony, první balkony a na místa u jeviště.

Hlediště divadla Apollo zasypané sutí
Zdroj: ČT24

O trestný čin zřejmě nejde, domnívá se policie

Mnozí zranění byli zjevně otřeseni, vrávorali, krváceli, nicméně 47 z nich bylo podle zdravotníků schopno z divadla odejít. Bezprostředně po neštěstí záchranáři vypravili tři autobusy, aby mohli dopravit zraněné do nemocnic, kde podle BBC bylo ošetřeno 58 lidí. Sedm z nich bylo zasaženo vážně, ale způsobená zranění podle lékařů neohrožují jejich životy. Všichni herci podle ředitele divadla vyvázli nezraněni.

Záchranářům se rychle podařilo bez ztráty na životech obecenstvo evakuovat. Na místě je pak vystřídala policie, která začala pátrat po tom, proč se budova zřítila. „V současné době nemáme důkazy o tom, že by to byl následek trestného činu. Vyšetřování je ale teprve v rané fázi a necháváme otevřené všechny možnosti,“ uvedl policejní vyšetřovatel Paul Rickett. Vyšetřovatelé pracují mimo jiné s verzí, že s neštěstím souvisí předchozí krátká, ale intenzivní bouře s lijákem.

Nyní je již statika stropu v divadle Apollo zabezpečená. „Zdá se, že se jedná o izolovaný incident, ale budeme celý den spolupracovat s divadlem, abychom se ujistili, že je vše bezpečné,“ uvedla představitelka místních úřadů Nickie Aikenová. Divadlo mělo na programu hru Podivný případ se psem podle stejnojmenného románu britského spisovatele Marka Haddona, která se uvádí i v Česku. Budova byla postavena v roce 1901 a hlediště má 775 míst ve čtyřech podlažích.

Celý londýnský West End, čtvrť s horentními nájmy, se postupně renovuje. Sdružení londýnských divadelníků ujistilo, že všechna divadla budou podrobena „přísným bezpečnostním kontrolám a inspekcím nezávislých expertů“. Divadelní manažeři se teď bojí, aby nepřišli o zisk. Advent jsou totiž jejich žně - každý večer se hraje pro 32 tisíc diváků za vstupenky od pěti set do čtyř tisíc korun.

Vydáno pod