Španělsko si troufá, místní soud vydal zatykač na čínské prominenty

Madrid – Španělský soud vydal mezinárodní zatykač na některé špičky čínské nomenklatury. Někdejší politici měli podle něj porušovat lidská práva v Tibetu. To se nelíbí nejen Pekingu, ale mezinárodní dosah vlastní justice chce omezit i španělská vláda. Čína je pro ni významný obchodní partner, který navíc vlastní druhou největší část španělského dluhu.

Španělský soud žádá o vydání pěti bývalých vysokých funkcionářů komunistické Číny. „Španělský vrchní soud vydal mezinárodní zatykač na bývalého lídra čínské komunistické strany Ťiang Ce-mina 18. listopadu kvůli údajné genocidě v Tibetu. Další obvinění jsou čtyři pohlaváři, mezi nimi bývalý premiér Li Pcheng,“ uvedla čínská exilová televize NTD.

Radost sice mají odpůrci komunistické vlády, pro režim je to ale značná komplikace. Zatykač na elitní čínské politiky navíc znamená, že je Interpol může zadržet při první cestě do zahraničí. „Požadujeme, aby Španělé brali čínský postoj vážně, změnili svá chybná rozhodnutí, zamezili negativním dopadům a neposílali špatné signály tibetským separatistům. A neškodili čínsko-španělským vztahům,“ reagovalo čínské ministerstvo zahraničí.

Nemůžeme se vměšovat do rozhodnutí soudu, brání se vláda

Madrid ale na čínský požadavek přistoupit nemůže, i kdyby chtěl. „Vysvětlili jsme čínským úřadům, jak funguje naše právo. Že máme oddělení moci, takže vláda se nemůže vměšovat do soudních rozhodnutí,“ podotkl španělský ministr zahraničních věcí José Manuel García-Margallo.

Tibetská vlajka
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Čína, která v půlce listopadu vstoupila do rady pro lidská práva, o to víc protestuje, když jí někdo v cizině kazí image. Zatykač na čínské pohlaváry byl vydán za represe, vraždy, násilné sterilizace a mučení Tibeťanů. Postarali se o něj sami Tibeťané žijící ve španělském exilu. „Je to skvělý krok vpřed. Budou další země, které budou pokračovat tímto směrem. Takže možná je to jen začátek,“ doufá člen tibetského parlamentu v exilu Norbu Tsering.

Čína vlastní druhou největší část španělského dluhu a počet čínských turistů za rok vyrostl o polovinu. V Číně navíc podnikají stovky španělských firem. Madrid chce proto diplomatický debakl rychle ukončit.

Španělský soud žaluje čínské pohlaváry (zdroj: ČT24)