Taxikáři na kalendáři: Z New Yorku nejsou, ale jsou pro něj typičtí

New York - V době, kdy někteří obyvatelé New Yorku jdou raději pěšky, než aby utratili pár dolarů za taxík, jsou tamní taxikáři vděční za každého zákazníka. Teď jim možná pomůže nápad dvou fotografů, kteří se rozhodli udělat z řidičů sexuální symboly Ameriky. Na svůj kalendář nenafotili žádné sexy krasavice, ale zapózovali jim právě obyčejní taxikáři z New Yorku. Ti teď mají možná šanci, že jim stoupnou tržby.

„Napadlo mě to před pár lety. Původně jsem chtěl takhle nafotit staršího bratra a dát to z legrace jeho ženě k Vánocům. Nafotili jsme ho vloni v prosinci a rodině i kamarádům se to líbilo. Pak vznikl nápad udělat z toho něco typického pro New York,“ říká fotograf Phil Kirkman. Dal si proto se svou přítelkyní fotografkou Shannon McLoughlinovou do novin inzerát ve stylu „Hledá se sexy taxikář ochotný pózovat jako model.“ Z tisíců možných kandidátů se jich přihlásilo jen patnáct - a ne všichni mají ideální postavu. O to ale tvůrcům kalendáře vůbec nešlo: chtěli jen zachytit něco, co vystihuje New York. Z focených taxikářů se přitom paradoxně nikdo v New Yorku ani v Americe nenarodil. McLoughlinová v této souvislosti připomíná, že 90 procent taxikářů v New Yorku jsou imigranti.

Jeden kalendář stojí v přepočtu asi tři sta korun, jeho autoři ale stále tvrdí, že to nedělají pro peníze. Výnosy z kalendářů věnují nadaci, která podporuje rodiny imigrantů. „Dosud jsme jich prodali na čtyři tisíce. Stále samozřejmě přijímáme další objednávky. Má to velkou odezvu. Hodně se o tom pochopitelně mluví v médiích, také nám ale píše hodně zákazníků, kteří nám děkují a obdivují tu práci,“ říká Kirkman.

Newyorští taxikáři zapózovali pro kalendář (zdroj: ČT24)

Pro mnohé Američany je kalendář dobrý námět na dárek, pro taxikáře a jejich manželky zase zábava. „Strašně se jim to líbilo. Máme na to samé dobré ohlasy. Manželka jednoho našeho řidiče prý o něm řekla, že je teď pro ni hrozně sexy. Fakt si to moc užili,“ říká McLoughlinová. Nejobtížnější na focení prý nebylo naučit modely správně pózovat, nalíčit je nebo najít správné lokace, ale najít čas. Všichni muži z kalendáře totiž mají pevný rozpis služeb, aby uživili rodiny. Cenných chvilek volna, které kalendáři obětovali, ale nelitují.

Newyorský taxík
Zdroj: ČT24