Kerry vyzývá Moskvu k reformám ruské justice

Washington - Americký ministr zahraničí John Kerry přivítal udělení milosti ruskému oligarchovi Michailu Chodorkovskému a jeho propuštění na svobodu. Zároveň ale kritizoval fungování ruské justice a vyzval Moskvu k reformám soudního systému tak, aby ctil lidská práva, zákon a nebyl diskriminační. Kerry to uvedl v tiskovém prohlášení zveřejněném na internetových stránkách ministerstva zahraničí.

„Vítáme milost a propuštění Michaila Chodorkovského. Opakovaně jsme vyjádřili naše obavy ze zásahů do procesu a ze selektivního stíhání v Rusku, a to i v případě Chodorkovského a jeho obchodního partnera Platona Lebeděva, který zůstává ve vězení,“ napsal šéf americké diplomacie.

Kerry dále jménem Spojených států Rusko vyzval, aby uskutečnilo reformy, „které vytvoří transparentní, nezávislý a důvěryhodný soudní systém, jenž bude hájit závazky k lidským právům, vládě zákona a nediskriminacI“.

Ruský prezident Vladimir Putin překvapivě ve čtvrtek oznámil, že udělí milost někdejšímu nejbohatšímu Rusovi, který byl v roce 2003 odsouzen na téměř 11 let za daňové úniky, praní špinavých peněz a údajné krádeže ropy. Opozice i Západ však kdysi mocného podnikatele spíše vnímala jako vězně Kremlu, jemuž se znelíbil svými politickými ambicemi.

Michail Chodorkovskij a Platon Lebeděv
Zdroj: ČTK/AP/Alexander Zemlianichenko Jr

Chodorkovskij okamžitě po pátečním propuštění odletěl do Německa, jehož bývalý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher „v zákulisí“ roky usiloval o magnátovo osvobození. V něm se údajně angažovala i německá kancléřka Angela Merkelová, která v pátek přivítala Chodorkovského propuštění stejně jako německý prezident Joachim Gauck.

V nejbližší době se očekává osvobození i dalších známých ruských vězňů. V rámci chystané amnestie k výročí ruské ústavy, by se mohly dostat na svobodu například členky punkové skupiny Pussy Riot nebo zatčení aktivisté Greenpeace.