Propuštění Pussy Riot se očekává v nejbližších hodinách

Moskva - Rodiny i média čekají na propuštění odsouzených ruských punkerek ze skupiny Pussy Riot. Na svobodu by se mohly dostat v nejbližších hodinách. Případ Naděždy Tolokonnikovové a Marie Aljochinové vyvolal protesty v Rusku i cizině, teď ho ukončuje amnestie. Omilostnění se dočkal i nejznámější ruský vězeň, kdysi nejbohatší muž Ruska, bývalý oligarcha Michail Chodorkovskij.

„Může se to stát každou minutou. Věznice má zájem na tom, aby ji propustili v nejméně očekávanou chvíli,“ říká Pjotr Verzilov, manžel 24leté členky Pussy Riot Naděždy Tolokonnikovové. Před vězeňskou nemocnicí v sibiřském Krasnojarsku hlídkuje už od vyhlášení amnestie 18. prosince.

Na 25letou Marii Aljochinovou čeká před vězeňským táborem IK-2 v Nižním Novgorodu matka i její fanoušci. Podle listu Komsomolskaja pravda Aljochinová může díky amnestii vyjít na svobodu v nejbližších hodinách. „Na otázku, jestli ji máme čekat do Nového roku, mi odpověděli, že ano,“ uvedl Pjotr Zajkin, advokát Aljochinové.

Marija Aljochinová
Zdroj: EPA/MAXIM SHIPENKOV/ISIFA

Členky Pussy Riot dostala za mříže modlitba v kostele

Za mříže se dostaly členky skupiny Pussy Riot po své punkové modlitbě „Bohorodičko, vyžeň Putina“ v hlavním moskevském kostele. Chtěly tak podle vlastních slov protestovat proti výzvám hlavy pravoslavné církve, aby voliči v březnových prezidentských volbách hlasovali pro Vladimira Putina. Kontroverzní událost proběhla loni v únoru.

Soud je za výtržnictví poslal na dva roky za mříže. Následovala odvolání, protesty a pak podmíněné propuštění jedné ze tří odsouzených - Jekatěriny Samucevičové. Nad chováním mladých žen prezident Putin tento týden vyjádřil lítost: „Je mi líto, že klesly tak hluboko, že to podle mého názoru poškozuje důstojnost žen. Aby vynikly, aby se proslavily, přešly přes všechny meze“. V ulicích je ale tón méně smířlivý.

Amnestii k 20. výročí ruské ústavy vyhlásila na Putinův návrh Státní duma, dolní komora ruského parlamentu. Předpokládá se, že se bude vztahovat asi na 20 tisíc až 25 tisíc lidí, vesměs jen obviněných či podmínečně odsouzených. Soudu by se tak měli vyhnout aktivisté Greenpeace, zadržení v Rusku kvůli protestu proti těžbě ropy. Podle mnohých je amnestie jen mediálním gestem ruského prezidenta Putina před zimní olympiádou v Soči.

Rodiny i média čekají na propuštění členek Pussy Riot (zdroj: ČT24)