Pilot letadla zříceného v Namibii havaroval záměrně

Maputo - Pilot mosambického letounu, který se 29. listopadu zřítil na severovýchodě Namibie, havaroval záměrně. Vyplývá to z prvních předběžných závěrů vyšetřování. Tragédii nepřežil nikdo ze 34 lidí na palubě.

Záznam z černých skříněk letadla ukázal, že pilot Herminio dos Santos Fernandes měl „jasně v úmyslu“ s letadlem spadnout, uvedl na tiskové konferenci Joao Abreu z mosambického úřadu pro civilní letectví. „Důvod tohoto činu není znám a vyšetřování nadále probíhá,“ dodal Abreu.

Stroj typu Embraer SA 190 na lince TM470 vzlétl z mosambické metropole Maputo v pátek 29. listopadu dopoledne a po zhruba třech a půl hodinách letu měl dorazit do angolského hlavního města Luandy. Tam ale letadlo v předpokládaný čas nepřistálo, a tak úřady zahájily pátrání.

Podle Abreua se pilot letadla zavřel v kokpitu a druhého velícího důstojníka tam nechtěl pustit. Na žádné výzvy, aby se svým chováním přestal, nereagoval.

Na palubě letadla bylo 28 cestujících a šest členů posádky. Mosambické aerolinky na svých internetových stránkách uvedly, že mezi pasažéry bylo deset Mosambičanů, devět Angolanů, pět Portugalců a po jednom občanovi Francie, Brazílie a Číny. 

Nehoda je považována za nejhorší letecké neštěstí v Mosambiku od roku 1986, kdy se zřítilo letadlo s tehdejším mosambickým prezidentem Samorou Machelem a zahynulo celkem 34 lidí.