Španělé budou mít štědré Vánoce, rozdělí si výhru v loterii

Madrid - Obyvatelé dělnického předměstí Madridu a dalších míst ve Španělsku si mezi sebou podělí první cenu v obří vánoční loterii El Gordo. V jedné z nejbohatších světových loterií se letos hrálo celkově o téměř 62 miliard korun. V případě hlavní ceny to znamená 11 milionů korun na výherce.

Loterie El Gordo není postavena na jackpotu, ale na složitém systému, který zajišťuje aspoň minimální výhry pro tisíce sázejících. Hlavní cenu, nazývanou El Gordo (Tlouštík), si letos rozdělí majitelé losů s výherním číslem 62246. Každému z nich připadne 400 tisíc eur. Vítězné losy se prodaly na nejméně osmi místech po celé zemi. Více než polovina ze všech losů s číslem „Tlouštíka“ se prodala na dělnickém předměstí Leganés jižně od Madridu. Mezi šťastlivci je mnoho nezaměstnaných a důchodců.

El Gordo je jednou z nejstarších loterií světa. Její historie sahá do roku 1812, účastnit se jí mohou nejen Španělé a každý rok se v ní rozděluje téměř 62 miliard korun. V osudí je 100 tisíc pětimístných čísel. Kombinace čísel jdou od 00000 do 84999 a ke každé kombinaci připadá 160 losů. Každý los je navíc rozdělen na deset kuponů, takže první cena 720 milionů eur se dělí na 1 600 částí (na jeden kupon tedy připadne zhruba 450 tisíc eur). Výše výhry závisí na počtu zakoupených kuponů. Lidé se často při nákupu losů sdružují do týmů.