Bulharský prezident proti Cameronově plánu: Podbízí se nacionalistům, říká

Sofia - Bulharský prezident se ostře ohradil proti plánu britského premiéra Davida Camerona, jenž chce zpřísnit imigrační pravidla pro přistěhovalce z Bulharska a Rumunska. Oběma zemím po Novém roce vyprší dočasná sedmiletá omezení po vstupu do Evropské unie, jejich občané tak nyní budou moci pracovat ve všech zemích unie bez omezení.

Velké unijní státy se nyní obávají přílivu levné pracovní síly, která by navíc zatížila jejich sociální systém. „Máme tady volný pohyb pracovní síly a to je hlavní myšlenka. Neznamená to ale volný přístup k německému sociálnímu zabezpečení pro všechny,“ říká expert na vnitro z vládní CDU-CSU Hans-Peter Uhl.

Podobně mluvil před několika dny v Bruselu i britský premiér Cameron. Navrhuje například regulovat přístup k zaměstnaneckým výhodám - imigranti by třeba první tři měsíce nemohli žádat o dávky. „Myslím že minulá vláda udělala velkou chybu, když Polsku, Maďarsku a pobaltským státům umožnila okamžitý volný přístup na pracovní trh. Lidé prostě nepředpokládali, že se kvůli tomu nějakého půldruhého milionu lidí přesune přes celou Evropu,“ prohlásil britský premiér.

Proti Cameronovým plánům se ostře ohradil bulharský prezident Rosen Plevneliev. Spojenému království podle něj přinese izolaci a podpoří nacionalismus. „Izolovat Británii a ničit její reputaci není správný způsob, jak se zapsat do historie,“ řekl Rosen Plevneliev v rozhovoru pro The Observer. Podle expertů na západ míří hlavně odborníci, i tak ale bude potřeba vytvořit například tisíce nových míst ve školách. Zdali Evropa zažije další velký přesun pracovní síly a jak jsou na něj země připraveny, se ukáže už po Novém roce.

Bulharsko a Rumunsko se staví proti zpřísnění imigrace (zdroj: ČT24)