Vánoce po mexicku: Mydlí se holí do papírových hvězd

Mexico - Zatímco někde se Vánoce neobejdou bez stromečku, v Mexiku to zase nejde bez tradičních „piñatas“. Papírové nádoby ve tvaru hvězd rozbíjejí děti tradičně ještě před Štědrým dnem - jsou v nich totiž sladkosti, ovoce a drobné dárky. Piñaty ale s chutí rozbíjejí holí nejen děti, ale i dospělí a senioři. Lidé pro piñaty stále hledají zářivější barvy, protože šedá piñata nezaujme a navíc se říká, že znamená smutek.

Původ tradice je nejasný. Je součástí devítidenního svátku posadas, který předchází Štědrému večeru. V silně křesťansky založeném Mexiku má i tento obyčej původ v biblickém příběhu - putování svatého Josefa a Panny Marie. Poutníky - které symbolizují většinou právě děti - by měla před Štědrým dnem přijmout každá domácnost. A v každé z nich se taky skrývá pestrobarevná piňata plná sladkostí.

Štědrý večer je pak stejně jako ostatní svátky ve středoamerické zemi hodně bujarý. V posledních letech se ale i Mexiko globalizuje - hodně lidí tak má doma umělý vánoční stromek a ti bohatší dokonce opravdový - dovezený většinou z Kanady.

Mexické Vánoce se neobejdou bez tradičních piñatas (zdroj: ČT24)