Upálený uklízeč ve Vatikánu zemřel, měl prý rodinné trable

Vatikán – Muž, který se minulý týden zapálil na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, je po smrti. Oznámila to agentura ANSA. Jedenapadesátiletý Ital měl údajně rodinné i zdravotní potíže. Živil se jako uklízeč v nemocnici.

K incidentu došlo ve čtvrtek kolem půl deváté ráno. Kamery zaznamenaly, jak muž, který měl oblečení polité benzinem, škrtl zapalovačem a začal hořet. Jako první na místě zasahoval jezuitský kněz, který šel kolem. Muže chtěl uhasit svým kabátem.

Na pomoc mu pak přiběhli dva policisté, kteří použili hasicí přístroj. Oba museli být následně ošetřeni v nemocnici kvůli popáleninám na rukou a kvůli tomu, že se nadýchali kouře.

Muž byl ihned převezen na specializované popáleninové pracoviště, ale vážným zraněním později podlehl. Utrpěl popáleniny třetího stupně na padesáti procentech těla.

Nejde o první takový incident

Případ připomíná podobný pokus o sebevraždu, k němuž došlo na Svatopetrském náměstí před patnácti lety. V roce 1998 se tam zapálil čtyřicetiletý Alfredo Ormando, který protestoval proti nepochopení, s nímž se setkal kvůli své homosexuální orientaci. Utrpěl rovněž vážné popáleniny a po deseti dnech zemřel.

Svatopetrské náměstí
Zdroj: ČT24/Alžběta Vejvodová