Janukovyč amnestoval zadržené demonstranty

Kyjev - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč amnestoval demonstranty zadržené při protivládních akcích. Amnestie se bude vztahovat na všechny zadržené. Nové případy se podle prezidenta nemají otevírat. Protesty vypukly po rozhodnutí ukrajinského vedení nepodepsat asociační dohodu s Evropskou unií.

V centru Kyjeva už déle než měsíc protestují přívrženci opozice, kteří se dožadují odstoupení vlády a vypsání předčasných voleb. Opoziční předáci Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok včera na shromáždění ohlásili záměr vytvořit celonárodní organizaci „Majdan“, pokřtěnou po názvu kyjevského náměstí Nezávislosti, a rozšířit protestní hnutí do dalších částí země s cílem dosáhnout svých požadavků.

Opozice zatím dokázala prosadit pouze požadavek na osvobození demonstrantů zatčených při brutálním zásahu policistů na konci listopadu.

Server newsru.com ale poznamenal, že Janukovyč díky dohodě s Ruskem, odkládající hrozbu státního bankrotu o půldruhého roku až dva roky, může nyní odmítnout další opoziční požadavky (o dohodě více zde).

Viktor Janukovyč a Vladimir Putin
Zdroj: Ivan Sekretarev/AP Photo

Amnestii minulý týden schválil parlament jako zákon „o odstranění negativních následků a nepřípustností stíhání a potrestání v souvislosti s událostmi během konání pokojných shromáždění“.

Amnestie se podle prezidentova kancléře vztahuje na všechny zadržené v období od 21. listopadu, kdy demonstrace v Kyjevě začaly, do přijetí zákona. Počítá i s ukončením všech trestních případů vedených proti nim. Nové případy se nemají otvírat. Zrušeny a vymazány mají být i mezitím vynesené rozsudky nad demonstranty.

Ukrajina stále může s nabídkou asociační dohody počítat. Po skončení summitu šéfů států a vlád členských zemí EU to potvrdil předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. Podle unijního prezidenta státníci vyjádřili „silnou podporu“ mírovému demokratickému hnutí na Ukrajině. Van Rompuy současně zdůraznil, že nabídka asociační dohody není na úkor Ruska, právě naopak. I Rusko by z ní podle jeho mínění mělo prospěch.

Vydáno pod