Bouře Dirk dorazila na západ Evropy, způsobila výpadky proudu i dopravy

Řím/Londýn – Po celém světě se slaví Vánoce. Ve Vatikánu bude půlnoční mši poprvé sloužit papež František – už v předvečer Štědrého dne si popřál se svým předchůdcem Benediktem XVI. Kromě Vatikánu se zraky věřících ubírají k dalšímu tradičnímu centru oslav: Betlému. Vánoční oslavy se ale někde nesou ve smutnějším duchu – v Británii nebo Francii způsobila silná bouře rozsáhlé výpadky proudu. Vánoce tak stráví při svíčkách desetitisíce lidí. Svátky jim navíc mohou zkomplikovat i zvýšené hladiny řek. Podobné problémy hlásí i Španělsko, v Itálii pak meteorologové očekávají bleskové povodně během následujících dnů. Na Filipínách už mají nejhorší za sebou, o to bolestnější je ale vzpomínání na oběti nedávného tajfunu Haiyan.

Následky větru čítají nejméně šest mrtvých. Silná bouře Dirk, která už zasáhla Severní Irsko a Skotsko, připravila na jihu Anglie o elektřinu 100 tisíc domácností. Podle meteorologů na severu Británie mohla vichřice dosáhnout rychlosti až 145 kilometrů v hodině. Řeky zatopily silnice i železniční tratě a úřady tak nabádají k maximální opatrnosti.

Společnost Virgin varovala cestující před zpožděními a výlukami, s následky bouře se stále ještě vyrovnává také společnost First Great Western. Gatwický expres dnes ráno nevyjel, neboť noční řádění živlu přerušilo trať. Potíže má také letecká doprava. Londýnské letiště Gatwick hlásí u řady letů zpoždění. Problémy se nevyhnuly ani britským silnicím. Záchranáři během noci zachránili 25 lidí z aut, která uvízla na zaplavených silnicích.

Ve Francii bouře nejhůře zasáhla severozápad země, kde podle všeho zemřeli dva lidé. Jen v Bretani zůstalo bez elektřiny 130 tisíc domácností. V pondělí zemřelo na staveništi Saint-Germain-de-Tallevende dvanáctileté dítě, na které se zřítila zeď. K pádu zdi podle úřadů zřejmě přispěla bouřka.

Asi 200 kilometrů severozápadně od bretaňského Brestu smetla vlna z nizozemské nákladní lodi ruského námořníka. Pátrání po jeho osudu sice pokračuje, záchranáři mu ale mnoho šancí na přežití nedávají. Podle DPA se do problémů dostalo i samotné nizozemské plavidlo, kterému musel přispěchat na pomoc remorkér.

Dopravu na západě Evropy ochromila silná bouře (zdroj: ČT24)

Potíže kvůli bouři postihly ve Španělsku severozápad země. V obci Covas v Galicii na západě země spadl na tamní úzkorozchodnou trať strom, kvůli kterému následně vykolejil vlak. Při nehodě utrpělo zranění deset lidí. Úřady v Galicii vyhlásili kvůli větru nejvyšší stupeň nebezpečí, v nárazech rychlost dosahuje až 140 kilometrů v hodině. Baskické letiště v Bilbau kvůli nečasu zrušilo vícero letů.

Na vichr a extrémní srážky se má připravit i Itálie. Bude silně sněžit a pršet, napadnout by mohlo až 120 milimetrů srážek, což by podle meteorologů způsobilo bleskové záplavy.

Radostná událost na smutném místě: svatba několika párů ve filipínském Palu, zničeném nedávným tajfunem
Zdroj: ČT24/ČTK

Oslavy na Filipínách ve stínu tragického tajfunu

Kristovo narození si připomínají i na Filipínách, které v listopadu zpustošil mimořádně silný tajfun Haiyan. Téměř sedm týdnů poté, co v zemi bouře udeřila, se Filipínci snaží semknout a udělat vše pro to, aby mohli oslavit alespoň trochu normální Vánoce.

Haiyan byl jednou z nejhorších bouří, které Filipíny zasáhly. O život při ní přišlo přinejmenším 6 100 lidí, dalších 1 800 se nadále pohřešuje a zranění jich utrpělo 27 tisíc. Živel poškodil nebo zcela zničil na milion příbytků. Více než čtyři miliony lidí zůstaly bez střechy nad hlavou a Vánoce slaví ve stanech, evakuačních centrech nebo v troskách svých domů.

Asi 90 procent z 97 milionů obyvatel Filipín jsou křesťané. Většina těch, kteří přežili řádění tajfunu, nyní hledá útěchu právě v církvi. „Pomáhá nám víra,“ uvedl sedmačtyřicetiletý Ronald Lago, který navštívil se svou rodinou ranní mši. „Také jsme spolu a na tom teď nejvíc záleží,“ dodal.

Vánoce svět neslaví jen v radosti (zdroj: ČT24)