Díky ruské amnestii míří na svobodu i aktivisté z Greenpeace

Moskva – Po propuštění prominentních vězňů v čele s Michailem Chodorkovským a omilostnění členek kapely Pussy Riot se v rámci prezidentské amnestie v Rusku zastavilo trestní stíhání aktivistů z hnutí Greenpeace. Aktivisté skončili za mřížemi v polovině září kvůli protestu u ruské ropné plošiny Prirazlomnaja v Barentsově moři. Amnestii k 20. výročí ruské ústavy vyhlásila na návrh Vladimira Putina Státní duma, podle vládních kritiků jde ale o účelovou akci prezidenta před olympiádou v Soči.

Ruské ozbrojené komando zadrželo třicetičlennou posádku lodi Arctic Sunrise organizace Greenpeace 19. září. Na palubě bylo 26 cizinců. Všichni aktivisté byli do konce listopadu ve vazbě, poté je pustil soud na svobodu, nesměli však opustit Rusko. Vyšetřovatelé je původně obvinili z „pirátství“, než obvinění zmírnili na „výtržnictví“.

„Každý účastník v doprovodu právníka přijde k vyšetřovateli, který mu toto rozhodnutí oznámí. Dnes to budou jeden až dva lidé, zítra nebo pozítří zbytek,“ uvedl právník hnutí Sučkov. Agentura AFP již nicméně uvedla, že dnes si rozhodnutí o zastavení trestního stíhání vyslechli tři aktivisté. Jakmile budou mít jeho klienti verdikt vyšetřovatelů k dispozici, začnou řešit odjezd do svých domovů, dodal Sučkov.

Ruský prezident minulý týden ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že akce Greenpeace mohla být provedena „na zakázku“ s cílem zabránit Rusku ve využívání arktického šelfu. Naznačil tak, že by v pozadí mohla být některá z konkurenčních zemí, žádnou ale nejmenoval. Již tehdy ale dodal, že na aktivisty se nejspíš bude vztahovat amnestie, kterou o dva dny dříve schválila Státní duma, dolní komora parlamentu.

Venku už je ruský oligarcha i protiputinovská kapela

Kromě dalších zhruba 20 tisíc Rusů se amnestie dotkla také někdejšího nejbohatšího Rusa, podnikatele Michaila Chodorkovského. Zbývalo mu osm měsíců trestu za daňové úniky a finanční podvody. Podle opozičních aktivistů ale spíš než jeho činnost Kremlu vadily osobní ambice a ekonomický vliv.

Putin Chodorkovskému odpustil posledních osm měsíců z víc než desetiletého trestu. Ruský oligarcha si odpykával trest za daňové podvody a praní špinavých peněz. Po propuštění novinářům sdělil, že nechce získávat politickou ani ekonomickou moc, ale bojovat za propuštění údajných politických vězňů v Rusku. (Více včetně záznamu tiskové konference čtěte zde)

Chodorkovskij dnes požádal na švýcarské ambasádě v Berlíně o schengenské vízum. Počátkem nového roku chce do Švýcarska, kde jeho synové chodí dko školy, odcestovat. „Zatím ale nepadlo žádné rozhodnutí k dlouhodobým plánům,“ uvedl jeden z Chodorkovského mluvčích. V Berlíně, kde nyní pobývá, by se měl Chodorkovskij setkat se svou manželkou a třemi dětmi, se kterými stráví svátky a příchod nového roku. 

Marija Aljochinová po propuštění z vězení
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Photo ITAR-TASS

Také členky punkové kapely Pussy Riot, symbolu putinovské represe vůči kritikům, už jsou na svobodě. Do konce dvouletého trestu za kontroverzní píseň v moskevském chrámu zbývalo Naděždě Tolokonnikovové i Mariji Aljochinové čtvrt roku. Propuštění proto označily za propagandu. Ženy vyjádřily odhodlání pokračovat v boji proti politickým poměrům v Rusku. Okamžitě tak vyzvaly k bojkotu zimní olympiády. (Podrobněji zde)

Aljochinová a Tolokonnikovová také potvrdily, že se chtějí sejít a společně založit organizaci na ochranu vězněných. Obě potvrdily, že mají pocit odpovědnosti a povinnosti vůči těm, kdo zůstali za branami vězení. „Vyzývám k bojkotu (olympiády). Vyzývám (Západ), aby neustupoval kvůli dodávkám ropy a plynu z Ruska,“ prohlásila Tolokonnikovová. Ve vězení „jsem uviděla totalitní mašinerii“ a pochopila, že je to vlastně „model ruského státu“, a tak „vězeňský tábor a vězení jsou tváří země“.